Love 23 jul 2016 Yasmine Esser

Zo kom je sneller over je ex heen volgens de wetenschap

Het is over en uit. De man met wie je een relatie had, is uit je leven. En je wilt niets liever dan doorgaan met je leven. Maar het is moeilijk. Gelukkig hebben we op een rijtje gezet wat je het beste kunt doen, volgens de wetenschap.

Luister naar droevige muziek

Je denkt misschien dat je van zielige muziek een onwijze huilbui zal krijgen als je een gebroken hart hebt. Maar niets is minder waar. Van droevige muziek word je namelijk gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Je ervaart gevoelens van voldoening, genegenheid, verwondering en nostalgie. En daar ga je je meteen een stuk beter van voelen.

Nadenken over je break-up

En ja, je mag er ook gerust urenlang over praten (lees: klagen) tegen je BFF. Het kan natuurlijk zijn dat je je ex liever wegstopt in een hoekje van je hoofd en dat je nooit meer aan hem wil denken. Maar dan stop je hem en het probleem weg. Daar los je niets mee op.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het helpt om te reflecteren op je breakup. Dit helpt je namelijk om minder pijn te voelen. Bovendien helpt het je om je minder alleen te voelen. En dat is eerlijk gezegd best prettig.

In geen geval: seks met je ex

Het is zó verleidelijk, spannend en zoveel ongeremder dan toen jullie nog een koppel waren. Maar je weet diep van binnen ook: het is een slecht idee.

De wetenschap is het met je eens. Seks met je ex is riskant omdat je na een orgasme het hormoon oxytocine aanmaakt. Dit zorgt er voor dat je je aan je sekspartner gaat hechten. Duik je met je ex de koffer in, dan is de kans groot dat je nog moeilijker kan accepteren dat het uit is. Nope, niet slim.

Neem wél een rebound

Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat mensen zich beter voelden als ze na een break-up een rebound hadden, dan wanneer ze helemaal alleen bleven.

Belangrijk: begrijp dat dit enkel is om over je ex heen te komen en dat hij waarschijnlijk niet de nieuwe liefde van je leven zal zijn. Het is wat het is, een rebound. Belangrijk twee: laat hem dat ook even weten, dat is wel zo aardig.

Breng tijd door met je beste vriendinnen

Uit een studie blijkt namelijk dat als je tijdens een stressvolle periode tijd doorbrengt met je beste vriendinnen, je minder cortisol produceert. Cortisol is het stresshormoon, als je hier minder van hebt, ben je ontspannender.

Alle reden om je besties op te trommelen voor een girlsnight.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: 6 x waarom een pyjamaparty met je vriendinnen nog steeds geweldig fantastisch leuk ispyjama

Reageer op artikel:
Zo kom je sneller over je ex heen volgens de wetenschap
Sluiten