Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 30 dec 2014

Zo zeg je eindelijk doei tegen je ‘domme blondjes’ status

Heb jij er ook zo'n hekel aan als ze je weer eens een dom blondje noemen? Het vooroordeel over vrouwen met blond haar en blauwe ogen is niet mis. We staan altijd een streepje achter qua verwachting over ons intellectueel niveau. Bewijzen moeten we onszelf. Iedere keer weer. Volg onderstaande tips op en help dat vooroordeel de wereld uit.

Attitude

Zorg overal waar je komt dat je een goede (eerste) indruk maakt. Het helpt niet om ergens aan te komen en je haar rond je vingers te draaien terwijl je luid smakkend kauwgom staat te kauwen en een ongeïnteresseerde blik hebt. Toon een zelfverzekerde glimlach, geef een stevige hand en voer een gesprek waarin je Algemeen Beschaafd Nederlands gebruikt en niet te snel praat. Als iemand merkt dat je een fijne gesprekspartner bent is het vooroordeel over je haarkleur zo vergeten.

Durf je mening te geven

Kruip niet achterin stilletjes weg in een hoekje. Laat zien dat je er bent. Luister aandachtig naar wat anderen vertellen. Laat ze uitpraten voordat jij begint met praten. Vorm je mening en anticipeer op de input van anderen. Als jij als laatste je mening geeft en daarin de meningen van anderen meeneemt, zul je zien dat iedereen naar je luistert en dat jouw mening het meeste bij blijft. Denk zorgvuldig aan je woordkeuze en wees net als Elle Woods.

Stel geen vragen waar je het antwoord al op weet

Je kent het wel, iemand een vraag stellen waar jij het antwoord al op weet om diegene een beter gevoel te geven. Vooral nooit doen. Als diegene ook maar een klein beetje door heeft dat jij eigenlijk het antwoord al weet, dan kom je niet zo slim over en moet je jezelf daarna nog harder bewijzen.

Geniet, maar soms een beetje met mate

Hiermee bedoelen we alleen maar, zorg dat niet iedereen het ziet als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Ga niet helemaal los op een vrijdagmiddagborrel van je werk bijvoorbeeld en neem af en toe een glaasje water. Ga je met je vriendinnen wel helemaal los in het weekend? Geen probleem. Zorg alleen dat er geen foto op Facebook staat de volgende dag hoe jij met je bellyshot op de bar lag en er tequila in je mond werd gegoten. Als je maandag een belangrijke deal moet maken en je collega’s hebben die foto gespot op Facebook dan werkt dat niet écht mee. Kortom, pas op dat je niet overkomt als een bimbo.

Wees jezelf

Wees trots op wie je bent. Bovenstaande punten zijn kleine aandachtspuntjes voor een professionele situatie. Je vriendinnen en vrienden keuren je niet af om je haarkleur en je ogen. Je werk ook niet. Met bovenstaande tips kun je alleen net dat streepje dat je eigenlijk achter hebt, weer naar de nul krijgen. Laat zien dat je slim bent, grappig en humor hebt. Wees attent en straal zelfvertrouwen uit. En noem nooit een ander blondje een dom blondje. Nooit.

Reageer op artikel:
Zo zeg je eindelijk doei tegen je ‘domme blondjes’ status
Sluiten