Last van zonne-allergie? Dit kun je er tegen doen

Sun’s out, legs out. Maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Als je ooit een zonne-allergie hebt gehad dan weet je precies waar we het over hebben. Zo niet, is het ook verstandig even door te lezen, want het kan iedereen overkomen. Ook jou, ja.

Wat is een zonne-allergie?

De meest bekende reacties op de zon zijn verbranden en een zonnesteek. Zonne-allergie (ook wel PMLE genoemd) past een beetje in hetzelfde straatje maar is toch anders. Je kunt het inderdaad krijgen van een paar uur bakken in de zon, maar dan komt het in de vorm van uitslag. Kleine rode of roze bultjes die jeuken zijn het meest voorkomend. Vaak is dit op je lichaam en wordt je gezicht (gelukkig!) overgeslagen.

Wanneer krijg je zonne-allergie?

Het begint vaak in de eerste zonnige periode van het jaar. Na de winter dus, wanneer je huid weer even moet wennen aan de hoeveelheid zon. Heb je het al eerder gehad, dan is de kans groter dat je het diezelfde zomer of juist de eerste zonnige periode van het volgende jaar weer opnieuw krijgt. Soms komt het niet meer terug. Het kan van 30 minuten tot een paar dagen na het zonnen duren, voor je er echt last van hebt. Ook kan het tot wel twee weken duren voor je er vanaf bent.

Waarom krijg je zonne-allergie?

Dat is een hele goede vraag en er is geen duidelijk antwoord op. Wel weten we dat het vaker bij vrouwen voorkomt, vooral in Noordelijke landen en bij een lichte huid. Parfum en medicijnen kunnen je huid extra gevoelig maken voor een zonne-allergie. Is jouw reactie echt heel heftig en gaat het niet over, dan is het verstandig een dokter te contacten. Dan kan het namelijk solar urticaria zijn, de grote broer die onder andere flauwvallen, moeite met ademhalen en meer ellende kan veroorzaken.

Wat kun je er tegen doen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Smeer daarom altijd goed in met SPF50 en draag eventueel zonbeschermende kleding (heel onsexy, we know, maar als je eerder zonne-allergie hebt gehad wel echt een goed idee). Zeker aan het begin van de zomer dus.

Als je eenmaal de pineut bent kun je het beste even een paar dagen uit de directe zon blijven tot het over is. Verder kun je bij de apotheek zonder recept hydrocortisone crème halen die het vermindert. Verkoelende crèmes en producten kunnen ook helpen om de jeuk te verminderen.

Als je jezelf echt niet oké voelt dan kun je ook ibuprofen innemen. Heb je last van blaren, blijf er dan zoveel mogelijk vanaf om infecties te voorkomen wanneer deze opengaat.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Last van zonne-allergie? Dit kun je er tegen doen
Sluiten