Nieuws 20 jan 2018 Lianne Görtz

Zonnebank pakken? Volgens dit onderzoek is het nog schadelijker dan gedacht

Niet alleen in de zomer kun je pronken met een bruin huidje. Tegenwoordig is het net zo makkelijk om in de winter met een zomers kleurtje rond te lopen. Een lichtgevende tunnel a.k.a. een zonnebank is dan je beste vriend. Zou je denken.

Een zonnebank pakken lijkt onschuldig, maar eigenlijk is het de grootste vijand voor je huid. Waarschijnlijk wist je dat al, maar deze onderzoeken bewijzen dat nog maar eens.

Zonnebank pakken? Beter niet

Onlangs publiceerde het Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico’s (SCHEER) van de Europese Commissie een rapport met opvallende cijfers. Hierin is te lezen dat een zonnebankje pakken misschien wel de grootste oorzaak is van huidkanker. Ook als je maar één keer in de week of één keer in de maand gaat.

Ook de Universiteit van Gent denkt er zo over. Volgens een studie van deze uni zouden er in vijftig jaar zo’n zesduizend sterfgevallen door huidkanker vermeden kunnen worden met een verbod op zonnebanken. Als je voor je 35ste gaat, dan verhoog je zelfs de kans om huidkanker te krijgen met 75 procent. Ieder bezoek aan de zonnebank draagt daaraan bij.

Daarbij is het zo dat nieuwere zonnebanken nét zo schadelijk zijn als oudere zonnebanken. Daarom pleiten veel organisaties voor een verbod op alle zonnebanken. Klinkt heftig, maar het is en blijft nog steeds een groot probleem. In Australië is dat verbod bijvoorbeeld al ingevoerd.

Misschien beter om te wachten tot de zon weer flink gaat stralen. Maar ook dan geldt: als je niet beschermd op je handdoekje gaat liggen, is dat natuurlijk ook niet goed.

Reageer op artikel:
Zonnebank pakken? Volgens dit onderzoek is het nog schadelijker dan gedacht
Sluiten