Alex Ebbers
Alex Ebbers Beauty en Style 18 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Is jouw huid permanent beschadigd door de zon? Dit is hoe je erachter komt

Je kent het wel: na een middagje in de zon kom je thuis en zie je dat je je tóch (iets beter) in had moeten smeren. Oeps… maar hé, vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje. Toch? Klopt, maar dat betekent helaas wel dat je zonschade hebt opgelopen. Hoe je aan je huid kunt herkennen of deze is beschadigd door de zon, lees je hier.

Zo kun je zonschade aan je huid herkennen

Een aantal tekenen van zonschade zijn ouderdomsvlekjes, oneven pigmentatie, melasma (pigmentvlekken in het gezicht), sproetjes, moedervlekken, fijne lijntjes, slappe huid, spataderen en (helaas ook) bruin worden.
Deze lijst lijkt misschien wat heftig, maar het is wel goed om te weten dat de zon je huid op meer manieren zichtbaar beschadigt dan alleen verbranding. Met andere woorden: je kunt ook zonschade oplopen zonder te verbranden.

Waar moet je op letten?

Je hebt er misschien weleens van gehoord dat je moedervlekken in de gaten moet houden om te controleren of je huid is beschadigd door de zon. Dit klopt. Let er hierbij wel op dat je niet alleen de moedervlekken controleert die zonlicht krijgen, maar ook bedekte moedervlekken.

Maar waar moet je dan op letten? Bij het controleren van je moedervlekken let je op asymmetrie, de lijntjes, kleur en diameter. Pas goed op wanneer je een asymmetrische moedervlek spot waarvan beide kanten een andere vorm hebben, een onregelmatige of vage rand hebben, of een oneven kleur hebben zoals verschillende kleuren zwart, bruin en roze. Let er daarnaast op of de moedervlek groter is dan 6 millimeter of verandert in grootte. Heb je je twijfels bij een moedervlek? Bezoek dan altijd een expert.

Smeer je in

Om jezelf zo goed te beschermen tegen zonschade wordt aangeraden je dagelijks in te smeren, ook op bewolkte dagen. Ga je de zon in? Zorg dan dat je je hele lichaam regelmatig insmeert, en wees vooral niet zuinig met je zonnebrandproduct. Jezelf 100% beschermen tegen de zon gaat helaas niet, maar je kunt de schade wel zo veel mogelijk beperken, waardoor je huid een stuk langer mooi blijft.

Glamour

Reageer op artikel:
Is jouw huid permanent beschadigd door de zon? Dit is hoe je erachter komt
Sluiten