Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 11 mei 2017

Say what! Van zoute snacks ga je vet verbranden

Houd je van een frietje op z'n tijd? Moet die zak chips altijd leeg? Grr, we kennen het hoor. Het is niet eerlijk dat juist de ongezonde snacks altijd zo lekker zijn. Maar wetenschappers hebben een leuke ontdekking gedaan. Zout heeft namelijk ook een bijwerking waar we best blij mee zijn.

Vet verbranden?

Tja, het is natuurlijk algemeen bekend dat we niet te veel zout moeten eten. Je krijgt er een hoge bloeddruk van en het risico op hart- en vaatziekten stijgt. Toch is zout zo slecht nog niet. Wetenschappers hebben ontdekt dat er ook positieve effecten optreden wanneer we een zoutig frietje naar binnen werken.

Een zeer leuke bijwerking van het eten van zout is vet verbranden. De wetenschappers gaven tien mannelijke astronauten, op twee verschillende missies, een veel zoutere maaltijd dan normaal. Door de maaltijden met de meeste zout gingen de astronauten meer plassen. Terwijl ze niet meer dronken.

Dorst, dorst, dorst

Maar, van zout krijg je toch dorst? Dat ligt toch een beetje anders. Bij de zoute maaltijden komen hormonen vrij genaamd glucocorticoïden, beter bekend als hormonen die te maken hebben met je metabolisme en immuunsysteem.

De wetenschappers denken dat die hormonen ervoor zorgen dat vet wordt verbrand om water uit het weefsel los te laten. Hierdoor wordt het zout weggespoeld. Daarom ga je meer plassen na het eten van een zoute maaltijd.

Te veel is nooit goed

Onthoud alleen: zout is niet de key om af te vallen. Want als er te veel van die ‘vetverbrander hormonen’ in je lichaam vrijkomen, dan kan de kans op diabetes, osteoporose en andere ziekten toenemen. Een theelepel zout per dag is genoeg.

Er is nog meer onderzoek nodig om de precieze effecten van zout en het vet verbranden te meten. Wij gaan ons in elk geval niet schuldig voelen als we onze portie nacho’s bestellen.

LEES OOK: Beste wondermiddel ever! Citroen met zout helpt je van je helse migraine af

Reageer op artikel:
Say what! Van zoute snacks ga je vet verbranden
Sluiten