Omdat je zus de beste is: 7 wijze lessen die je van je van haar hebt geleerd

Soms haalt ze het bloed onder je nagels vandaan, maar wanneer je zus er niet is voelt je leven niet compleet. Ze staat altijd voor je klaar met wijze raad, een peptalk of kledingadvies. Zussenliefde is onbetaalbaar, en niet op de laatste plaats omdat je heel veel van haar geleerd hebt.

Als klein kind leerde ze je met engelengeduld fietsen en kwam ze voor je op wanneer je gepest werd op het schoolplein. Maar nu jullie ouder en ietwat wijzer zijn, is er terugkijkend op je kinderjaren een tig aantal wijze levenslessen die je oudere zus je bijgebracht heeft.

 1. Zorgen voor anderen

  Jouw zus is altijd een tweede moeder voor je geweest. De persoon die zonder pardon je veters strikte, je broodtrommel vulde en je snottebellen afveegde. Door haar heb je geleerd dat zorgdragen voor anderen van onschatbare waarde is, en dat jezelf af en toe op de tweede plek zetten helemaal niet erg is.

 2. Geduldig zijn

  Geduld is een schone zaak, dat weten we allemaal. Maar door je zus heb je ook echt ingezien dat dit spreekwoord niet zomaar uitgevonden is, want ze heeft heel wat geduldproeven moeten doorstaan met jou als puber.

 3. Eerlijk zullen we alles delen

  Iedere zak chips aten jullie samen op en haar chocola deelde ze zonder pardon met jou. En het laatste koekje uit de trommel? Dat was altijd voor jou – wat je tot een waar Koekiemonster heeft maakt.

 4. Vergeven

  Iedere ruzie en ieder akkefietje werd uitgepraat. En zelfs die ene keer toen je de lokken van haar favoriete pop kortwiekte, vergaf ze je het. Vergeten? Dat misschien niet, maar vergeven; dat wel.

 5. Onvoorwaardelijk liefhebben

  Als er iemand is die altijd jouw cheerleader is geweest en nog altijd is, dan is het je zus wel. En daar heb je een ding van geleerd: liefde is onbetaalbaar.

 6. Geloven in de liefde

  De eerste berichtjes aan je vlam werden onder toeziend oog van je zus verstuurd, de outfit voor je eerste date was afkomstig uit haar kledingkast en je eerste gebroken hart werd gelijmd door je zus.

 7. Samen sta je sterk(er)

  Opgroeien met meerdere broers of zussen leert je heel veel, maar vooral dat je samen sterk(er) staat. En dus ook dat samenwerken de deur tot succes kan zijn en het leven een stuk leuker kan maken.

Reageer op artikel:
Omdat je zus de beste is: 7 wijze lessen die je van je van haar hebt geleerd
Sluiten