Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 17 jul 2017

Zo val je niet in een zwart gat nadat je je diploma hebt behaald

Het zit erop. Na jarenlang zwoegen is je doel behaald: je bent geslaagd voor je opleiding en je hebt je welverdiende diploma in ontvangst genomen. En nu? Nu word je zo in het diepe gegooid. Maar zo val je niet in een zwart gat nadat je je diploma hebt behaald:

Help, het zwarte gat

Je begint met zwoegen op de middelbare school, kiest dan een opleiding (die hopelijk helemaal naar jouw wens is) en zet die drie of vier jaar nog eens alles op alles. En dan is het zo ver: alle studiepunten zijn binnen en je mag jezelf een schouderklopje geven. Je eerste diploma waarmee je het werkveld kunt gaan betreden is binnen. En nu?!

Het gevoel van euforie overheerst in het begin. Je wordt verwend met bloemen, champagne en cadeautjes en je gaat trots op de foto met je papiertje. Maar daarna komt ook langzaam het besef dat nu echt iets moet gaan doen met je leven.

Je krijgt geen stufi meer, je moet opzoek naar een baan (fulltime?!), misschien moet je wel verhuizen of wil je toch verder studeren? Tja, wat wil je eigenlijk nu? Misschien weet je nog niet eens wat je wilt worden.

Als echte stresskip kun je behoorlijk wat paniekmomentjes ervaren. Je staat in de bloei van je leven en moet allerlei moeilijke beslissingen maken. Beslissingen voor de toekomst. En dat is best eng. Maar relax, iedereen komt een keertje op dat punt en het komt heus allemaal wel goed.

1. Ga verder studeren

Als je echt nog niet weet wat je precies wilt worden en je het leren nog niet beu bent, waarom ga je dan niet verder studeren? Je doet meer kennis en ervaring op, misschien krijg je de kans om stage te lopen en op die manier kom je er misschien wel achter wat nu echt helemaal jouw ding is. Werken kan altijd nog, toch?!

2. Ga op reis

Veel studenten gaan na het afstuderen een grote reis maken. Je kunt bijvoorbeeld eerst een half jaar hard gaan werken om geld te sparen en dan in je eentje de hort op met een backpack. Cliché maar waar: je hebt alle tijd om na te denken wat je hierna wilt gaan doen terwijl je op een paradijselijk eiland ligt. En geef toe: nu is de tijd om een grote reis te maken, dat ga je over tien jaar misschien niet meer doen.

3. Probeer altijd optimistisch te blijven

Als je toch besluit om een baan te gaan zoeken dan kan dit nog wel eens vies tegenvallen. Je hebt al honderden sollicitatiebrieven gestuurd en je hebt het gevoel dat je compleet kansloos bent. Geef de moed niet op. Op een dag zal zich een super mooie kans voordoen waar jij helemaal geschikt voor bent. Sta positief in het leven en ga niet met de pakken neerzitten. Een zelfverzekerd persoon straalt dit ook uit.

4. Zoek een nieuwe leuke hobby

Je kunt natuurlijk boeken gaan lezen over alles wat jou interesseert op jouw vakgebied. Cursussen volgen en andere activiteiten waardoor jij een heel aantrekkelijke werknemer wordt. Maar verlies jezelf hier niet in, zorg ook voor ontspanning en doe dingen die je echt leuk vindt om te doen. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen, een vreemde taal gaan leren. Blijf doelen stellen zodat je niet ‘niks’ doet. Misschien is het nu eindelijk wel eens tijd om dat ene dikke boek uit te lezen of te beginnen aan pilates.

5. Blijf vooral je vriendinnen zien

Het beste middel waar je altijd blij van wordt: je vriendinnen. Zij zitten misschien wel in dezelfde fase en hebben ook moeite met de, hoe zullen we het noemen, quarter life crisis? Jullie hebben steun aan elkaar en zij zijn natuurlijk ook je netwerk. Jullie kunnen elkaar helpen. Ook door vooral veel wijntjes met elkaar te blijven drinken.

6. Wees niet bang, de wereld ligt aan je voeten

Heb geduld en vertrouwen in jezelf, het komt echt goed. Het is niet reëel dat je binnen een maand je droombaan hebt gevonden. Dat overkomt bijna niemand. Probeer wel initiatief te tonen, het komt je niet aanwaaien. Vind balans in je leven en zoek een bepaald ritme waar je je fijn bij voelt. Het grote mensen leven is echt zo slecht nog niet en ook jij komt wel op je pootjes terecht. Het zijn levensfases die we door moeten en we zullen belangrijke beslissingen moeten maken. Maar als dit niet de goede blijkt te zijn, dan is dat jammer, maar echt niet het einde van de wereld. Maak er wat van!

Hier word je blij van: 39 typische vrouwendingen die mannen nooit zullen begrijpen

Reageer op artikel:
Zo val je niet in een zwart gat nadat je je diploma hebt behaald
Sluiten