Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 27 juli 2017

Zwarte humor? Hoe donkerder je grapjes, hoe intelligenter je bent

De dood, ziektes, natuurrampen, de oorlog. Het zijn niet bepaald onderwerpen waar mensen om moeten lachen. Maar jij kunt het soms toch niet laten om een ongepast grapje te maken. Je vindt het zelfs wel leuk dat andere mensen zich een beetje ongemakkelijk voelen, maar tóch moeten lachen. Tja, jij hebt nou eenmaal een zwart gevoel voor humor. En het mooie: dat betekent dat jij super intelligent bent.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal Cognitive Processing, laat zien dat er een verband is tussen intelligentie en een voorliefde voor donkere humor.

Hoe hoger je IQ hoe donkerder je humor

Voor het onderzoek van de Medical University of Vienna werden 156 mensen gevraagd wat ze vonden van twaalf cartoons. En je raadt het al: deze cartoons waren behoorlijk zwartgallig. Ook deden de deelnemers een IQ-test.

Wat bleek? Hoe hoger je IQ des te meer je zwarte humor waardeert. Volgens onderzoeker Ulrike Willinger vraagt het begrijpen van donkere humor om complexe informatieverwerkings vaardigheden.

De studie toonde ook aan dat zwarte humor je kan helpen om bepaalde dingen uit je leven te verwerken. Heb je bijvoorbeeld iets naars meegemaakt en kun je daar grapjes over maken, dan helpt dat om minder stress te hebben en om met de situatie om te gaan.

Hoe dan ook, mocht iemand weer eens zeggen: ’ooh, dat kan echt niet!’ als jij een grapje maakt, zeg dan gewoon dat het aan je hoge intelligentie ligt.

We denken dat je dit ook een leuk artikel vindt: Dit is waarom mensen die vloeken juist het eerlijkst zijn

Reageer op artikel:
Zwarte humor? Hoe donkerder je grapjes, hoe intelligenter je bent
Sluiten