Janne Vogel
Janne Vogel Life 10 apr 2020

8 x Zweedse interieur hacks die van jouw huis een Ikea-showroom maken

De lente staat voor de deur en daarom verlangen we naar een fris, clean en opgeruimd huis. Of je nu thuis woont, een eigen appartementje hebt of een 2-onder-1-kap-woning: de volgende tips brengen rust (terug) in jouw interieur. Scrol verder voor inspiratie.

Zweedse inspiratie voor jouw interieur

Scandinavisch interieurdesign straalt rust en kalmte uit. Plus het is hip, Instagram-waardig en stylish. Wat wil je nog meer?

Wil jij wat Zweeds design in je eigen interieur laten terugkomen? Bekijk onderstaande hacks ter inspiratie.

1. Ga voor witte muren

Ze hoeven niet per se extreem wit te zijn, maar een rustige kleur op de muren is een mooie basis. Gebroken wit, crème of bijvoorbeeld een lichte grijstint: wanneer je de muren rustig houdt, kun je qua accessoires alle kanten op. Je kamer zal niet snel rommelig of te druk ogen.

2. Houd een kleurenthema aan

Neutrale kleuren die goed bij elkaar passen, zijn key als je in jouw huis echt tot rust wilt komen. Wat dacht je van bijvoorbeeld beige tinten, zoals op de foto’s hieronder?

3. Gebruik natuurlijke materialen voor een pop of color in jouw interieur

Houten accessoires en meubels en een hoop planten: geef je huis sfeer door wat kleur toe te voegen met behulp van natuurlijke materialen. Enorm kleurrijke kussens en tapijten geven je interieur een heel andere vibe dan deze organische, clean manier van inrichten.

4. Haal wat van buiten naar binnen

Zorg voor een mooie balans tussen buiten en binnen. Vul de ruimte met planten, geweven manden, rieten meubels en stenen accessoires.

5. Decoreer je huis met texturen in plaats van met kleuren

Veel Zweedse designers spelen meer met texturen dan met kleur. Accessoires met verschillende texturen kunnen namelijk eenzelfde effect hebben als verschillende kleurtinten. Ze geven contrast aan een kamer zonder dat er ook maar iets mismatcht.

6. Verstop je rommel

Er is je vast iets opgevallen in het Zweedse interieur: er ligt nergens rommel. Natuurlijk mag men zien dat je in je huis woont en leeft, maar teveel rommeltjes verpesten wellicht het clean effect.

Stop je rommel daarom zoveel mogelijk in manden, kastjes en laatjes weg, voor een rustgevend opgeruimd effect. Zeer haalbaar: tijdens het opruimen pleur je alles gewoon in een kast en/of doos en je kamer oogt door en door Zweeds.

7. Ga voor een postermuur

Hang je schilderijen en posters niet overal verspreid door de ruimte, maar kies een muur uit waar je een postermuur maakt. De focus komt zo te liggen op dit ene stukje van de kamer, in plaats van all over the place. Probeer in je gekozen kleurenthema te blijven voor een echt Scandinavisch effect.

8. Mix oude met nieuwe stijlen

Ga niet alleen voor spiksplinternieuwe meubels met een witte Ikea-glans (je weet vast welke we bedoelen). De combi van rustieke, houten meubels en accessoires met shiny nieuwe spullen, geeft juist een mooi effect.

Kijk dus toch eens met andere ogen naar dat kastje dat je oma aan je af wilt staan. Wie weet past het superleuk in jouw interieur! Zolang je een beetje bij je kleurenschema blijft (en luistert naar je hart), zit je goed.

Lees ook: