Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 23 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de perfecte volgorde voor je skin care routine

Serums, SPF’s, moisturizers: als het op skincare aankomt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Welke producten heb je nodig voor een goede beauty-routine? En in welke volgorde breng je ze aan? Voor eens en altijd duidelijkheid.

Je kunt je beauty-routine natuurlijk zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wil. Dol op maskertjes, smeerseltjes en urenlang badderen? Lekker doen. Maar wil je vooral een efficiënte routine voor jezelf samenstellen die makkelijk is vol te houden én niet al teveel tijd kost, houd dan deze 5 stappen aan.

Stap 1: Cleanser

De eerste stap is easy: je begint natuurlijk met een goede reiniging. Een onmisbare stap, want hiermee verwijder je overtollig talg, make-up en vuil. Reinig je huid ook ‘s morgens, want tijdens je slaap produceert je huid talg. Bovendien worden de volgende stappen in je verzorgingsroutine beter opgenomen op een schoon gezicht.

Een fijne reiniger is bijvoorbeeld de Foaming Sonic Facial Soap van Clinique, verkrijgbaar bij onder meer De Bijenkorf. Een crèmige reiniger die lekker schuimt en je huid een zacht en fris gevoel geeft.

Stap 2: Exfoliant

In de strijd tegen verstopte poriën, puistjes en rimpels is er één product dat wonderen verricht: een exfoliant. Dit product verwijdert de bovenste laag dode huidcellen. In tegenstelling tot een scrub (waarbij je, als je te hardhandig te werk gaat, ook makkelijk je bovenste huidlaag beschadigt), weekt een exfoliant op milde wijze dode huidcellen van je gezicht. Ook overgebleven restjes vuil haal je hier makkelijk mee weg.

Een fijne exfoliant is de Clarifying Lotion Twice A Day Exfoliator: een alcoholvrije, vloeibare exfoliant die je met een watje op je gezicht aanbrengt. Bij dagelijks gebruik zul je merken dat je huidtextuur verbetert en dat je huid zachter en gladder aanvoelt.

Stap 3: Serum

De ideale manier om je huid een boost te geven en van extra voeding te voorzien, is een serum. Luchtiger van structuur dan een moisturizer, maar dankzij de hoge concentratie werkzame stoffen is -ie super effectief. Serums richten zich meestal op één specifiek huidprobleem, bijvoorbeeld hydratatie van een vochtarme huid of de vermindering van fijne lijntjes.

Fijne serums om je huid mee te vertroetelen, zijn bijvoorbeeld de Collagen Superfusion Facial Oil van Charlotte Tilbury en de Hyaluronic Acid Booster van Paula’s Choice (ook fijn als je last hebt van rosacea). Meer serums vind je hier.

Stap 4: Moisturizer

Een moisturizer voedt je huid en geeft ‘m wat -ie nodig heeft. Je huid wordt gekalmeerd, gehydrateerd en de PH-waarde wordt hersteld. Ga niet blind af op mooie potjes en verpakkingen, maar check de ingrediëntenlijst: vermijd parfum en alcohol (behalve ‘vettende alcohols’ met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin).

Ingrediënten als niacinamide (B3), vitamine C, E en hyaluronzuur zijn in de juiste concentraties juist echte mooimakers. Kies waar mogelijk voor licht- en luchtdichte verpakkingen zoals flesjes met een pompje: zo blijven de werkzame stoffen in je moisturizer het langst houdbaar.

Stap 5: SPF

In de ochtend is stap 5 een onmisbare stap in je huidverzorgingsroutine: een goede SPF om je huid te beschermen tegen zonlicht. Want dat is nog altijd de nummer 1 boosdoener als het gaat om rimpels en huidschade. Het advies is om dagelijks minimaal een SPF 15 aan te brengen, ook op bewolkte dagen (je huid wordt dan alsnog blootgesteld aan ultraviolet licht) en ook als je binnen zit (uv-A stralen komen ook door glas).

Wacht met het aanbrengen van je SPF totdat je moisturizer is ingetrokken. Ga je make-up, zoals een foundation, aanbrengen na je skincare routine, wacht dan ook even een paar minuten totdat je SPF is ingetrokken. Een SPF werkt direct, maar de eerste 10 minuten kun je ‘m er nog makkelijk afwrijven. Even laten intrekken dus!

In samenwerking met de Bijenkorf