Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Reality 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel budget heb je nodig om mee te doen aan ‘Kopen Zonder Kijken’

Als er één programma ons favoriet is, dan is het wel Kopen Zonder Kijken. Iedere week weer zien we hoe Alex met moeite aankoopt, Bob de boel volledig omgooit en Roos de styling doet. Heerlijk vinden we het. Maar wat kost het eigenlijk om mee te doen aan dit populaire programma?

Want waar komen ineens de extra budgetten vandaan? En met welk geld moet Roos de styling afmaken?

Het budget voor Kopen Zonder Kijken

Het budget van een stel dat meedoet is altijd erg bepalend. Want voor welk bedrag mag Alex aankopen? En blijft er dan nog wat over voor Bob? Die jaren ’30 woning met een visgraatvloer en stalen deuren staat er niet zomaar. Nee, daar moet je flink voor betalen. In de huizenmarkt van dit moment (die iets afgekoeld is, maar nog steeds insane) moet er flink overgeboden worden. Daarom moet je voor deelname aan het programma een budget van minimaal 400.000 euro hebben, werd in april door de programmamakers aangegeven.

Waar komt ineens al dat extra geld vandaan?

Inmiddels is het bijna te verwachten dat Bob halverwege de verbouwing naar de deelnemers belt om te vragen of ze ergens nog een smak geld hebben liggen. Je weet wel, een halve ton in een oude sok. Met dit extra geld bouwt Bob vaak een dakkapel of uitbouw, voor waardevermeerdering van het huis. Bijna alle stellen geven extra geld aan Sikkes. Maar waar komen deze bedragen vandaan? En waarom leggen ze dit geld niet meteen bij het budget?

Er zijn meerder opties mogelijk. De programmamakers gaven aan dat het vaak ouders zijn die bijspringen, door middel van een gift of een persoonlijke lening. Soms wordt er door de stellen gekozen voor een persoonlijke lening bij de bank of kan de hypotheek verhoogd worden door veranderingen in salaris. Allemaal lekker meegenomen. Dan is er natuurlijk ook nog de verkoop van het huis, dat soms veel extra geld oplevert. Al met al dus genoeg centen voor Bob. Want je weet jet: met Bob gaat je geld op.

Van welk budget doet Roos de styling?

De aankoop van het huis en de verbouwing wordt altijd ruim gebudgetteerd in het programma, maar de kosten voor Roos zien we nergens staan. En we weten allemaal dat een huis inrichten allesbehalve goedkoop is. Wat blijkt? Het budget in de aflevering wordt alleen gebruikt voor de aankoop van het huis en de verbouwing. Daarna gaat Roos kijken welke meubels de kandidaten zelf al hebben. Van het deelnemende stel krijgt Roos een budget, waar zij dan het interieur voor mag shoppen. Al vermoeden we dat er ook wel een klein beetje gesponsord wordt …