Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Column 2 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Steffi gaat uit huis: ‘Samenwonen met huisgenoten? Dit wil je van tevoren weten’

Op jezelf gaan wonen, dat is een hele stap. Het is leuk, spannend en soms een beetje onvoorspelbaar. Een nieuwe stad ontdekken, samenwonen met huisgenootjes, alle uitgaven die je moet bijhouden, een inrichting aanschaffen, de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken en alle hotspots nog moeten ontdekken. In deze column vertel ik je alles wat je moet weten voordat je op jezelf gaat wonen, behandel ik de struggles die ik heb en vertel ik natuurlijk ook alle leuke dingen. Zo kan ik je misschien een beetje helpen met deze nieuwe fase in je leven.

Vandaag klets ik met jullie over alles over het wonen met huisgenootjes.

Wonen met huisgenootjes

Tja, als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, is de kans groot dat je te maken krijgt met huisgenootjes. In mijn geval kon ik mijn huisgenootjes zelf kiezen (lucky me). Maar het kan ook zo zijn dat je via een hospitatie aan je huisje komt. Dan zul je toch echt moeten roeien met de riemen die je hebt. Hopelijk kan jij het goed vinden met je nieuwe roomies. Want je zit tenslotte 24/7 op elkaars lip en als je het een beetje treft heb je daarvoor meer dan acht vierkante meter per persoon. Om er samen een leuke tijd van te maken en alles soepel te laten verlopen zal je onderling misschien toch wat afspraakjes moeten maken. Ik hoor je al denken: ‘Help, waar moet ik beginnen?!’ Tja dat is een goede vraag..

Nieuwe roomies

Aan het begin zal het, ongeacht of je je huisgenoten al wel of niet kent, waarschijnlijk wel even wennen zijn. Je doet de wc- en badkamerdeur op slot als je hier gebruik van maakt en je klopt aan op elkaars slaapkamerdeur. Geloof mij: geef het een maand en je loopt half naakt door het huis, plast met de deur open en rent elkaars kamer in als je weer wat gênants hebt meegemaakt. Het kost gewoon even tijd om elkaar goed te leren kennen en je volledig op je gemak te voelen bij elkaar. Gelukkig gaat dit vrij snel aangezien je dagelijks met elkaar te maken hebt.

Rekening houden met elkaar

Of je nu gaat samenwonen met vrienden of onbekenden, je zult altijd rekening moeten houden met elkaar. Meestal gaat dit om de kleine dingen zoals wie gaat er als eerste douchen, als jullie allemaal hetzelfde ritme hebben. Of zachtjes doen als je na een avondje stappen laat thuis komt en de keuken opruimen als je er een bende van hebt gemaakt. Maar naast deze ‘kleine regeltjes’ die je onderling afspreekt zijn er meer manieren om rekening met elkaar te houden. Wanneer je bijvoorbeeld thee gaat zetten, vraag dan ook eens of een van je huisgenootjes wat wilt drinken. Door kleine dingen voor elkaar over te hebben zul je merken dat je een stuk meer van elkaar kan hebben.

Boodschappen

Als je alle boodschappen op de gezamenlijke pot gooit, kan dit zomaar voor een klein meningsverschil onder jou en je huisgenoten zorgen. De een koopt altijd A-merk, de ander koopt alleen maar bio producten en jij wilt gewoon het huismerk. Tja, dat verschilt nogal qua prijs. Daarnaast wil je ook niet constant misgrijpen omdat je huisgenoot net die ene lekkere snack heeft opgegeten. Mijn ultieme tip: gooi alleen de boodschappen voor het avondeten en dingen zoals thee en koffie op de gezamenlijke rekening. Koop voor de rest je boodschappen gewoon lekker ieder voor zich. Zo grijp je nooit mis én maak jij het net duur als je zelf wilt.

Huis-uitjes

Om een goede band met elkaar op te bouwen, is het maandelijks plannen van een huis-uitje een goede tip. Waarschijnlijk spreken jullie elkaar dagelijks en eten jullie misschien ook wel wekelijks met zijn allen. Toch kan dit een beetje gehaast zijn. De een moet bijvoorbeeld snel door naar werk voor een avondshift en de ander moet weer gaan studeren. Je hebt in een kwartier even snel bijgekletst, maar wanneer is de laatste keer dat jullie hebben gelachen om iets wat je samen hebt meegemaakt? Juist deze herinneringen creëren een band. Zorg er daarom voor dat je om de beurt een uitje plant en hier allemaal ook echt tijd voor vrij maakt. Natuurlijk kan dit zowel in huis als buitenshuis plaatsvinden. Houden jullie bijvoorbeeld allemaal van lekkere wijntjes? Verzorg dan een wijnproeverij. Zijn jullie juist meer outgoing? Maak dan je favoriete cocktails voor je huisgenoten en ga een avondje naar de karaokebar. Er zijn genoeg leuke dingen te bedenken, dus verras elkaar!

Kosten verdelen

Geld issues is een van de meest voorkomende reden van een ruzie. Dit is nu precies wat je wil voorkomen tussen jou en je huisgenoten. Duidelijke afspraken maken hierover is daarom een echte must. Mijn huisgenoten en ik hebben alles gewoon duidelijk op papier gezet zodat er nooit onenigheid over kan ontstaan. Ons huis werd ongemeubileerd opgeleverd. Wij hadden daarom de afspraak gemaakt dat we allemaal evenveel dure items zouden inbrengen die dan daadwerkelijk van diegene zijn. Denk aan een wasmachine, droger, tv, koelkast en vriezer. Dit zijn items die je als je gaat doorverhuizen sowieso meeneemt, dus daar kan in ieder geval geen ruzie over ontstaan.

Voor de rest hebben wij de meubels gezamenlijk gekocht of gratis afgehaald via Marktplaats en Facebook Marketplace. Daarbij hebben wij een contract van twee jaar. Wij hebben daarom afgesproken dat de meubels er tot die tijd gewoon blijven staan, ongeacht of er iemand eerder uit het huis gaat. Mocht iemand na deze twee jaar een van de meubels willen hebben, verdelen we dit onderling. Dingen die we zelf hebben ingebracht in het huis, bijvoorbeeld items die we van vrienden en familie hebben gekregen, blijven natuurlijk gewoon van diegene.

Naast al deze tips, blijft de beste tip om gewoon plezier te maken samen!

Steffi gaat uit huis: ‘Zó heb ik mijn huisje in het centrum van Amsterdam gevonden’