Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Column 2 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Steffi gaat uit huis: ‘Van dorp naar stad verhuizen? Deze handige dingen wil je weten’

Op jezelf gaan wonen, dat is een hele stap. Het is leuk, spannend en soms een beetje onvoorspelbaar. Een nieuwe stad ontdekken, samenwonen met huisgenootjes, alle uitgaven die je moet bijhouden, een inrichting aanschaffen, de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken en alle hotspots nog moeten ontdekken. In deze column vertel ik je alles wat je moet weten voordat je op jezelf gaat wonen, behandel ik de struggles die ik heb en vertel ik natuurlijk ook alle leuke dingen. Zo kan ik je misschien een beetje helpen met deze nieuwe fase in je leven.

Vandaag klets ik met jullie over alles wat je moet weten voordat je in de stad gaat wonen.

In de stad is alles mooier, toch?

Je denkt misschien bij jezelf: woonde ik maar in de stad, daar is het tenminste altijd gezellig. En ja dat klopt, de stad is altijd druk, er valt veel te beleven en er zijn talloze hotspot om een drankje te gaan drinken. Hoewel het als muziek in de oren klinkt, zijn er vast een aantal dingen waar je vooraf niet bij stilstaat. Zoals controleren ze nou écht in de tram? En hoe vind je de weg naar huis als je telefoon leeg is?

Je hebt meer dan een fiets nodig

Je hebt niet letterlijk twee fietsen nodig, maar een fiets in de stad is wel echt cruciaal en overduidelijk het snelste vervoersmiddel. Daarbij zijn fietsen zo populair dat die misschien weleens gestolen zal worden en dat wil je nou juist voorkomen. Een goed fietsslot doet wonderen, zet hem dus altijd even aan een dubbel slot en een hek, paal of fietsenrek. Hoe je thuis misschien gewend bent om je fiets snel neer te zetten, kan je hem in de stad ook maar beter in het rek zetten, in plaats van er naast. Anders zou het kunnen dat de gemeente jouw fiets weghaalt.

OV-controle in de tram

Als je in de stad woont pak je waarschijnlijk wekelijks de tram. Maar controleren ze nou echt je vervoersbewijs in de tram? Aangezien je hier nooit iemand over hoort praten zijn veel mensen geneigd om niet in te checken. Maak deze fout niet, want de controles zijn er zeker. Het verschil is alleen dat je deze controles absoluut niet door hebt als je de tram instapt. Het personeel van GVB draagt namelijk geen uniform en gaan een soort ‘undercover‘ te werk. Ze kijken wie er wel en niet inchecken en zodra de deuren van de tram dichtgaan lopen ze direct op je af. Geloof mij, de een na de andere boete wordt uitgedeeld.

Google Maps

Een nadeel als je net in de stad bent komen wonen is dat je de weg absoluut nog niet kent. Natuurlijk is dit niet alleen stadsgebonden, maar elke nieuwe plek is wennen. Waarschijnlijk heeft dit ook wel eventjes tijd nodig, dus is Google Maps je beste vriend. Althans, als je de tips en tricks weet. De tijd die je nodig hebt om de route af te leggen duurt negen van de tien keer namelijk veel langer door alle stoplichten en de drukte in de stad. Hou er dus rekening mee dat je wel vijf minuutjes extra nodig hebt. Zelf wist ik dit niet en hierdoor ben ik toch wel een aantal keer net iets te laat gekomen. Ook is mijn ultieme tip om de navigatie af te laten spelen via je oortjes. Zo hoef je niet op je mobiel te kijken, want die boete wil je natuurlijk niet riskeren. Daarbij is het zeker aan te raden om een beetje goed om je heen te kijken als je ergens naartoe fietst. Zoek een aantal herkenningspunten voor jezelf, want ook als je telefoon leeg is zul je de weg naar huis moeten vinden. Desnoods kan je het natuurlijk vragen aan de talloze mensen die daar op straat lopen.

De gezellige marktjes

In elke wijk in Amsterdam is bijna wel een markt te vinden. Hoe leuk en gezellig het is om hierover heen te lopen, keep in mind dat het niet per se goedkoper is dan de supermarkt. Natuurlijk is de markt fijn voor verse producten, maar laat je niet te makkelijk overhalen.

Veel verantwoordelijkheden

Tja, als je op jezelf gaat wonen, komen er natuurlijk een aantal verantwoordelijkheden bij kijken. De was doen, koken en het huis schoonmaken zijn verantwoordelijkheden waar je waarschijnlijk wel rekening mee had gehouden. Maar je bent nu ook helemaal verantwoordelijk voor jezelf en er is niemand die op je let als jij je even wat minder goed voelt. Waarschijnlijk vind je jezelf na een keer hoesten al erg zielig en je ouders zijn er niet meer om fruit of andere boodschappen voor je te halen als je ziek bent. Mijn ultieme tip? Vries fruit in voor smoothies en leg gember in de vriezer om er thee van te maken. Zo kom je in ieder geval snel van keelpijn af en dat zul je toch net even iets vaker krijgen aangezien je waarschijnlijk vaker naar feestjes toe gaat en minder rust pakt. Voordeel van in de stad wonen: boodschappen worden heel makkelijk thuisbezorgd.

Veel trappen

Omdat Amsterdam aardig dichtbevolkt is en we met zijn alle op een klein oppervlakte wonen, wordt er veel de hoogte in gebouwd. In oude panden zijn liften ook zeker niet aanwezig dus let bij verhuizen even goed op of jouw net nieuwe bank wel door het trapgat heen past. Ook zul je wekelijks je zware boodschappentas de trap op lopen te sjouwen. Geef jij een feestje en moet je wat drank inslaan? Hartstikke leuk, maar no way dat jij alles in een keer naar boven krijgt. Het enige voordeel? Je hebt je dagelijkse portie beweging alvast gehad.

Je gaat je ouders meer waarderen

Last but not least, er is een grote kans dat je ‘thuis thuis’ veel meer gaat waarderen. Waarschijnlijk ligt het huis bij je ouders vol met lekker eten, de omgeving is vertrouwd en de rust ga je misschien zelfs wel waarderen. Ook niet te vergeten: je ziet eindelijk in hoeveel moeite je ouders voor jou doen en dat mag je best een beetje meer uitspreken!

De volgende keer..

Volgende week vertel ik je alles over het wonen met huisgenootjes. Want dit kan heel leuk zijn, maar het is natuurlijk wel even wennen. Welke afspraken maak je onderling en hoe doe je het met het verdelen van de kosten?

Steffi gaat uit huis: ‘ Vrijheid én geen verantwoording hoeven af te leggen is super fijn’