Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Column 20 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Steffi gaat uit huis: ‘ Vrijheid én geen verantwoording hoeven af te leggen is super fijn’

Op jezelf gaan wonen, dat is een hele stap. Het is leuk, spannend en soms een beetje onvoorspelbaar. Een nieuwe stad ontdekken, samenwonen met huisgenootjes, alle uitgaven die je moet bijhouden, een inrichting aanschaffen, de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken en alle hotspots nog moeten ontdekken. In deze column vertel ik je alles wat je moet weten voordat je op jezelf gaat wonen, behandel ik de struggles die ik heb en vertel ik natuurlijk ook alle leuke dingen. Zo kan ik je misschien een beetje helpen met deze nieuwe fase in je leven.

Vandaag klets ik met jullie over de leukste dingen aan op jezelf wonen.

Vrijheid

Als je uit huis gaat, weg van je ouders, dan is een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt: vrijheid! En ja, er is inderdaad veel vrijheid in de stad, waar ik woon. Er is niemand die je controleert en niemand waar je verantwoording aan hoeft af te leggen. You’re an independent woman en alle beslissingen maak je volledig zelf. Of het nou gaat om de inrichting van je huis/kamer, wat voor boodschappen je haalt of wanneer jij een feestje geeft, in alle opzichten ben jij de baas! Maar houd wel een klein beetje rekening met je (eventuele) huisgenootjes he?! Vrijheid én geen verantwoording hoeven af te leggen is super fijn.

Nobody cares

Een van de fijnste dingen aan het wonen in de stad vind ik toch wel dat niemand geïnteresseerd is in hoe jij erbij loopt. Iedereen in de stad heeft zijn eigen stijl en er is mega veel diversiteit. Daarnaast is iedereen vooral druk met zichzelf. Dus moet jij even naar de supermarkt en heb je geen zin om je decent aan te kleden? Je kan zelfs in je pyjama gaan want geloof mij, er is niemand die gek opkijkt.

Nooit meet stamppot

Bepalen wat je gaat eten en welke boodschappen je in huis haalt is helemaal aan jou. Wil je ‘s avonds ongegeneerd een zak chips leeg eten op de bank? You do you, want niemand houdt je tegen. Zo hoef je ook eindelijk niet meer drie dagen in de week aardappels te eten en kun je helemaal los gaan met het uitproberen van nieuwe gerechtjes. Dit is misschien wel een voordeel én een nadeel tegelijkertijd, want het was stiekem ook best wel chill dat je gewoon lekker kon aanschuiven voor het avondeten. Of dat je je geen zorgen hoefde te maken of je wel ontbijt in huis had voor de volgende dag. Of dat je geld opzij zet voor de boodschappen.

Fietsen door de stad hits different

Het klinkt misschien gek, maar fietsen door de stad is op de een of andere manier veel minder vervelend dan ‘thuis thuis’. Er zijn geen open stukken weiland (als je uit een kleiner dorp komt dan) en er gebeurt altijd wel iets om je heen. Misschien komt het er ook wel doordat alles om je heen nieuw is, dus dat je lekker om je heen kunt kijken en leuke hotspots tegenkomt onderweg.

Verantwoordelijkheid

Je zou het koken, de was doen, het wekelijks schoonmaken van je huis en boodschappen doen als vermoeiend kunnen zien. Soms is dat het ook maar dit geeft jou wel veel verantwoordelijkheid waardoor dit bijdraagt aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Je leert een hoop!

Vrienden uitnodigen

Toen ik naar Amsterdam ging verhuizen dacht ik dat mijn vriendinnen misschien iets minder zou gaan zien. Dat waren in mijn gedachte voornamelijk de vriendinnen die nog wel in het dorp wonen waar ik vandaan kom. Eigenlijk bleek van deze ‘voorspelling’ helemaal niks waar te zijn. Sinds ik op mezelf woon zie ik mijn vrienden juist veel meer omdat je zo vaak en zoveel vrienden kunt uitnodigen als je zelf wilt.. en iedereen wil dat. Helemaal als nog niet iedereen een eigen huisje heeft.

Speciaalzaakjes, toko’s en Too Good To Go

Het aanbod aan eten in de stad is super divers. Alleen in de supermarkt is er al veel verschil als je kijkt naar het aanbod in het biologische schap. Daarnaast zit er altijd wel een toko om de hoek waar je terecht kunt voor de lekkerste snacks. I mean, je kunt mij ‘s nachts echt wakker maken voor dumplings. Daarnaast is het aanbod aan Too Good To Goo echt enorm in de stad en wie wil er nou niet een tas vol eten voor cheap?

Hotspots

Het aanbod aan leuke tentjes raakt in de stad ooit op. Verveel jij je op een zaterdagavond dan is er gelukkig genoeg te beleven. Maar dit geldt in de stad niet alleen voor zaterdagavonden, want doordeweeks zitten alle tentjes ook gewoon bomvol. Je kunt gaan voor een leuk kroegje, cocktailbar, restaurantje of hoe leuk is het om naar een spelletjescafé te gaan? Genoeg keuze dus en hou je ogen vooral open om nieuwe hippe plekjes te spotten.

Lieve huisgenootjes

Ik had het geluk dat ik mijn eigen huisgenootje kon kiezen. Ik moet zeggen dat dit wel echt een voordeel is en ik hier heel dankbaar voor ben. Zo weet je gewoon wat je aan iemand hebt en dat je het hoe dan ook gezellig hebt samen. Mijn huisgenootje voelt dan ook echt een beetje als mijn maatje. Doordat je elkaar dagelijks veel spreekt weet je precies wat er speelt in elkaars leven en heb je iemand waarmee je alles kan delen. Natuurlijk is het ook leuk als je je huisgenootjes vooraf nog niet kent. Iedereen nodigt weleens zijn of haar vrienden uit, waarbij je vast een keertje gezellig kan aansluiten en op deze manier nog meer nieuwe mensen leert kennen.

De volgende keer..

Volgende week vertel ik je alles wat je moet weten voordat je in de stad gaat wonen. Zoals.. controleren ze nou écht in de tram? En hoe vind je de weg naar huis als je telefoon leeg is? Allemaal slimme tips. Vind ik dan.

Steffi gaat uit huis: ‘Dit zijn mijn uitgaven en zó bespaar ik geld terwijl ik in Amsterdam woon’