Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Column 5 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Steffi gaat uit huis: ‘Dit zijn mijn uitgaven en zó bespaar ik geld terwijl ik in Amsterdam woon’

Op jezelf gaan wonen, dat is een hele stap. Het is leuk, spannend en soms een beetje onvoorspelbaar. Een nieuwe stad ontdekken, samenwonen met huisgenootjes, alle uitgaven die je moet bijhouden, een inrichting aanschaffen, de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken en alle hotspots nog moeten ontdekken. In deze column vertel ik je alles wat je moet weten voordat je op jezelf gaat wonen, behandel ik de struggles die ik heb en vertel ik natuurlijk ook alle leuke dingen. Zo kan ik je misschien een beetje helpen met deze nieuwe fase in je leven.

Vandaag klets ik met jullie over mijn uitgavenpatroon.

Mijn uitgaven, zo ongeveer dan

Toen ik de plannen had om uit huis te gaan was een van de eerste dingen die ik van mijn ouders te horen kreeg: “Je kan niet meer zoveel kleding kopen hè, als je op jezelf woont.” Of: “Dat uit eten gaan is allemaal leuk en aardig maar je zal wel op je centjes moeten gaan letten.” Dit was stiekem een klein beetje irritant om te horen, maar ik begreep het ook hartikke goed. Dat ik huur moest gaan betalen, een energierekening en internetabonnement moest afsluiten had ik wel ingecalculeerd. Toch kwamen er meer kosten bij kijken dan ik in eerste instantie dacht.

De torenhoge huurprijzen

In Amsterdam betaal je al gauw de hoofdprijs om in het centrum te wonen, en ja ook ik had hier tijdens mijn zoektocht mee te maken. Het is echt een kwestie van geluk hebben om een huisje te vinden voor een leuke prijs. Ik heb het geluk dat mijn huis geschikt is voor woningdelers. Zo heb ik een heel leuk huisgenootje waarmee ik alle kosten deel en dat scheelt een hoop.

Vaste lasten

Naast onze huur betalen wij vanzelfsprekend ook maandelijks gas, water en licht. Iedereen maakte ons bang voor de hoge energiekosten, maar dit valt mij tot nu toe eigenlijk alles mee. Lucky us, want wij besparen hier ook flink wat geld op omdat het zonnetje op ons raam in de woonkamer staat. Zo is het bij ons gewoon lekker 19 graden in huis en betaalden wij in februari maar tachtig euro aan gas, water en licht. (Laten we hopen dat dit zo blijft!) Eerlijk gezegd had ik vooraf ook geen idee wat we kwijt zouden zijn aan kosten voor het internet. Tegenwoordig wordt dit gelukkig alleen maar goedkoper en bij ons komt dit uit op ongeveer een tientje per persoon.

Waar ik niet bij stil heb gestaan

Toch zijn er een aantal dingen waar ik niet goed op voorbereid was. Zo lag er van de week ineens een brief op onze deurmat met een rekening voor afvalstofheffing. Had iemand mij misschien kunnen waarschuwen dat dit 290 euro was?! Ook de supermarktprijzen waren in mijn gedachten net wat rooskleuriger dan wat er daadwerkelijk op de prijskaartjes staat. Voordat ik uit huis ging wist ik al wel dat boodschappen duur waren, maar dat het zó duur was had ik eigenlijk niet verwacht. I mean: een pak paprika’s voor 2,50?! Dan eet ik wel wat anders. Hetzelfde geldt voor vlees, sinds ik op mijzelf woon eet ik alleen nog maar kip of spekjes.

Supermarkt lifehacks

Op boodschappen valt aardig wat te besparen. Voor avondeten zijn wij meestel tussen de twee of drie euro per persoon kwijt. I know, dat lukt lang niet iedereen, dus ik zal mijn magische tips met jullie delen. Het is voor mij bijna een hobby geworden om alles in de aanbieding te kopen. Van pasta, tot vaatwastabletten, koffie of aardappels, alles wat in de aanbieding is neem ik mee. Dit resulteert er wel in dat onze keukenkastjes soms zijn gevuld met 6 pakken koffie of 4 soorten pasta, maar uiteindelijk komt dit toch wel op. Daarnaast kijk ik altijd naar de prijs per kilo van een product. Hiermee bespaar ik bijvoorbeeld veel geld op kip, door dit gewoon in kilo’s te kopen en per stuk in te vriezen. Tot slot zijn de TooGoodToGo en de Scoupy app echt mijn favoriet! Dan kan je voor een fijne prijs niet-verkochte producten ophalen bij deelnemende partijen.

Bespaartips

Niet te lang douchen en niet teveel stoken zijn bespaartips die je waarschijnlijk wel eerder voorbij hebt horen komen. It makes sense, maar het is natuurlijk niks nieuws. Mijn ultieme bespaartips voor een lagere energierekening zijn: sterkers uit het stopcontact halen, wasjes draaien tijdens daluren, deuren dicht houden, pak er ‘s avonds gewoon lekker cozy een dekentje bij, en zet de verwarming een uurtje voordat je gaat slapen uit.

Heb ik nog wel genoeg geld voor leuke dingen?

Doordat ik stage loop verdien ik momenteel minder dan dat ik uitgeef, ouch! Gelukkig verdien ik in de zomer weer wat extra. Bovendien zorgt leuke dingen doen met vriendinnen ervoor dat ik gelukkig ben en dat is natuurlijk het belangrijkste. Een terrasje pakken of een uitje met mijn vriendinnengroep zal ik daarom niet snel overslaan. Tja, geld maakt ons toch wel een beetje gelukkig dus dan mogen we dit af en toe ook echt wel uitgeven!

De volgende keer..

Volgende week kom je alles te weten over de meest leuke dingen aan uit huis wonen. Zo kun je ieder weekend een feestje geven (als je buren dat goed vinden), zie je jouw huisgenootjes en waarschijnlijk dus ook je vrienden elke dag en heb je ineens super veel vrijheid!

Steffi gaat uit huis: ‘Zó heb ik mijn huisje in het centrum van Amsterdam gevonden’