Emma Toussain
Emma Toussain Life 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zó onderhoud je je vriendschappen ondanks je drukke schema

Vroeger gaat het zo makkelijk, dichtbij je vrienden zijn. Vaak omdat je vrienden dan ook je klasgenoten of sportmaatjes zijn en je die dus elke dag ziet. Als je wat ouder wordt ga je letterlijk een eigen leven leiden en dan wordt het lastiger om je vrienden regelmatig te blijven zien. Ook maak je nieuwe vrienden, verhuis je misschien wel óf krijg je hele andere interesses. Hoe zorg je ervoor dat je je vrienschappen onderhoudt en dat het ook nog leuk blijft?

Vriendschappen onderhouden

Ten eerste is het goed om te accepteren dat je nou eenmaal niet meer zo veel tijd hebt voor elke vriend als vroeger. Misschien heb je daar zelfs ook helemaal geen zin meer in. Ga om met de mensen die jou energie geven en waar je graag bij in de buurt bent. Dat is veel belangrijker dan het aantal vrienden wat je hebt. Daarnaast heeft iedereen, zoals eerder gezegd, een eigen leven met eigen issues, hoogte-en dieptepunten. Als je er maar voor elkaar bent.. dat is het belangrijkste. En dat je lol kunt maken samen, is ook erg belangrijk 😉

1. Communiceer op een duidelijke manier

Laat weten dat je het druk hebt, dat je niet zo lekker in je vel zit of dat je juíst heel veel zin hebt om af te spreken; duidelijke communicatie is in elke relatie fijn. Zo weten je vrienden ook dat je ze niet negeert of niet meer aardig vindt, maar dat je misschien gewoon een hele drukke periode hebt waarin je genoeg hebt aan je eigen perikelen.

2. Plan gewoon lekker ver vooruit

De nachtmerrie van sommigen, maar dit is vooral handig met grotere vriendengroepen. Kies maar eens een datum dat iedereen kan.. onmogelijk! Daarom kan je het best vooruit plannen.

3. Bel of app af en toe gewoon, ook zonder reden

Gewoon, om te checken hoe het met iemand gaat. Of dat laat weten dat je ze mist, dat je trots op ze bent etc. Hoeft niet altijd met een reden te zijn, soms is zo’n appje al heel fijn om te krijgen.

4. Gaat een vriend(in) door een lastige tijd? Maak duidelijk dat je er voor ze bent

Dat je druk bent betekent niet dat je er niet voor ze hoeft te zijn in lastige tijden. Je kunt misschien wel 3 weken niet spreken, maar mocht er iets zijn dat ben je er altijd. Maak dat ook duidelijk, dat geeft iemand toch al een fijn gevoel.

Je kunt natuurlijk ook altijd samen in de auto stappen en door de McDrive rijden, ze hebben namelijk nu een hoop nieuwe items op het menu.

4 manieren om als jongvolwassene nieuwe vrienden te maken