Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 16 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Mensen uit déze provincie geven de meeste complimentjes

Het geven (en krijgen) van complimentjes is hartstikke fijn, maar niet iedereen vindt dit even makkelijk. Er zijn zelfs provincies waar ze mensen vaker complimenteren en de uitkomst zal je verbazen.

1 maart is het internationale complimentendag en Hallmark (van die kaartjes) heeft een onderzoek gedaan naar het geven en ontvangen van complimentjes. Waar doen we dat het liefst over? En wie zijn het meest complimenteus?

Friezen meest complimenteus

Friesland staat bovenaan de lijst als de meest complimenteuze provincie van Nederland. 58% van de respondenten uit Friesland zegt dagelijks complimenten te geven. Dit is het hoogste percentage van Nederland. Utrecht en Noord-Holland staan op de tweede en derde plek met 47%. De minste complimenten van Nederland? Die worden gegeven in Groningen en Drenthe met 37%.

Liever complimenten over de persoonlijkheid

Een derde van de Nederlanders zegt maar één keer per week een compliment te geven. Slechts 12 procent doet dit meerdere keren per dag. Maar ehhhh.. waar gaan deze complimenten dan over? 75 procent van de gegeven complimenten gaat over vaardigheden of prestaties, gevolgd door persoonlijkheid en eigenschappen. We kijken dus naar de persoon en minder naar de spullen. Complimentjes over schoenen worden dus minder vaak gegeven dan complimentjes over iemands werk. Grappig!

Ongemakkelijk?

Vind jij het ongemakkelijk om een complimentje te ontvangen? Dan ben je niet de enige. Ruim 25 procent minimaliseert het compliment of zegt zelfs dat het niet waar is. Nederlanders houden er ook van om te reageren met hoe veel iets kostte of waar iets gekocht is. Het ontvangen van een complimentje blijkt dus helemaal niet zo simpel te zijn.

Als we kijken naar de verhouding tussen mannen en vrouwen, ontvangen mannen nét iets makkelijker een compliment dan vrouwen. Ongeveer 66% van de Nederlanders reageert met een bedankje nadat ze een compliment hebben ontvangen.

Wat ook opvalt: Nederlanders willen het liefst complimenten ontvangen van hun partner, maar geven zelf het vaakst complimenten aan familie.

10 goede voornemens die je relatie in 2024 flink kunnen verbeteren