Emma Toussain
Emma Toussain Reizen 11 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

10 vervelende vakantiegewoontes van Nederlanders

Eindelijk is het zo ver: de zomer is in het land! De afgelopen dagen is het tropisch warm in Nederland en daardoor komen ook de vakantiekriebels naar boven. Voor veel mensen staat de zomervakantie in het teken van zon, zee, strand en even weg uit de dagelijkse sleur. Het is ook de periode waarin vaak onschuldige maar tegelijk ook vervelende vakantiegewoontes onvermijdelijk naar boven komen.

Vakantiegewoontes van Nederlanders

Van in de rij staan om als eerste in het vliegtuig te stappen tot het reserveren van het beste ligbedje aan het zwembad. Typische vakantiegewoontes die we allemaal vervelend vinden als andere vakantiegangers het doen, maar waar we onszelf stiekem ook schuldig aan maken. Reisorganisatie Sunweb geeft je tips om deze irritante vakantiegewoontes te tackelen.

1. Dé vakantieklassieker

Het handdoekje leggen voor het beste ligbedje. We weten dat het niet oké is, we klagen er graag over, maar tóch leggen we het liefst voor zonsopgang al onze handdoek op de ligstoel(en) om de beste plek te claimen “want iedereen doet het”. Meer en meer hotels proberen dit gedrag zoveel mogelijk in te tomen. Ben je een vroege vogel? Hoe vroeger je bij de ligbedjes bent, hoe beter de plekjes. Slaap je liever uit? Ga dan in de middag iets actiefs doen en ga aan het eind van de middag lekker naar het zwembad. De kans is groot dat er dan meer ligbedden vrij zijn! Of ga voor een kamer met een groot balkon, zodat je daar van de zon kan genieten.

2. De rij voor het vliegtuig

“Waarom staan al die mensen nu al in de rij? De gate is nog niet eens open”, hoor je het jezelf zeggen? Maar 2 minuten later sta je zelf in de rij, 20 minuten voor het boarden begint. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben een app waarmee je je vlucht(gegevens) in de gaten kan houden. Zet de meldingen aan en probeer je tijd op de luchthaven te doden door te shoppen of gezellig iets te eten (en ga vooral niet in de rij staan).

3. Klagen over de hitte

De meeste mensen gaan het liefst naar een warme, zonnige bestemming tijdens de zomervakantie en zoals echte Nederlanders klagen we vervolgens over de hoe warm het dit jaar is. Kies een ligbed onder een parasol of in de schaduw voor meer verkoeling op het warmste moment van de dag. Toch nog te warm? Plan een siësta in op je (verkoelde) hotelkamer.

4. Nutteloze souvenirs kopen

Want dat magneetje van de Griekse vlag of Spaanse flamencodanseres mag natuurlijk niet ontbreken op jullie koelkast. Last van opdringerige verkopers? Zeg vriendelijk ‘nee’ en loop verder. Blijven ze toch tegen je praten, zeg het dan nog eens. Dat is een duidelijk teken dat ze moeten stoppen. Wil je toch iets kopen? Denk voor je vertrek al na wat je graag wilt geven, zo ga je op zoek naar (nuttige) souvenirs.

5. Te veel inpakken

Zonder schaamte een hele koffer volstoppen, been there, done that! Om vervolgens tegen onze partner of reisgenoot te zeuren dat de koffer zo zwaar is, terwijl die 10 paar schoenen misschien toch niet helemaal noodzakelijk zijn. Maar hoe beperk je nu het aantal kilo’s in je koffer? Leg op van tevoren je verschillende outfits klaar en kies voor kledingstukken die je zoveel mogelijk kan combineren: bijvoorbeeld een neutrale (jeans)short, zwart T-shirt of witte sneakers!

6. Zeuren over het eten

Eigenlijk is er weinig leuker dan de authentieke keuken van je vakantiebestemming te ontdekken en nieuwe (smaak)ervaringen op te doen, maar toch klagen we over alle ‘onbekende’ gerechten op de kaart. Om je vervolgens te ergeren aan het feit dat je partner of familielid het niet wil proeven. Ga ervoor en kies voor de speciale lokale lekkernij!

7. De lokale taal spreken

Het is gênant, ongemakkelijk en toch proberen we altijd wat woorden Grieks, Italiaans of Spaans te spreken tegen de serveerster of receptioniste. Het loopt (of spreekt) niet altijd als gepland, maar toch voelen we ons daardoor wat meer ‘een local’. Dos cervezas por favor! Installeer eerst even een app op je telefoon waarmee je de lokale taal wat kan oefenen. De ‘locals’ zullen het zeker waarderen.

8. Overal selfies nemen

Of we nu voor een historisch monument staan of van een cocktail genieten, we hebben onze telefoons altijd in de aanslag om alles meteen vast te leggen. En laten we eerlijk zijn: soms is het belangrijker om te laten zien hoe leuk onze vakantie is dan het moment te herinneren. Foto’s zijn belangrijk, maar genieten van je vakantie des te meer! Spreek met je reisgezelschap een fotograaf per dag af, op die manier voorkom je dat je met het hele reisgezelschap dezelfde foto neemt.

9. Eten bij ‘tourist traps’

“Nee het is een toeristenval, dat zie je meteen!”, we denken dat we het doorhebben, maar toch trappen veel vakantiegangers er steeds opnieuw in. Het is ook lastig om te zien welk restaurant of bar echt authentiek is en misschien hoort het er stiekem ook een beetje bij. De oplossing? Vraag tips aan de ‘locals’ of kijk online welke restaurants je in de buurt kan vinden. Eenmaal aangekomen in het restaurant kies je voor de typische lokale specialiteit. Of vraag het aan een Sunweb gids!?

10. Bruin worden in recordtijd

We komen graag thuis met een lekker kleurtje en daarom brengen we de eerste dagen het liefst zo lang mogelijk door in de zon. Resultaat: een verbrande huid. We weten heel goed en wijzen onze reisgenoten er graag op, “eerst insmeren, dan zonnen”. En te veel zon is schadelijk!!! Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur uit de zon, neem een petje mee om je hoofd koel te houden.

6 redenen waarom jij echt een keer naar Japan wil gaan