Tweede paasdag: dit is waarom jij vandaag vrij bent
Tweede kerstdag, tweede paasdag, tweede pinksterdag, het zijn allemaal extra vrije dagen waar we geen nee tegen zeggen. Maar de feestdagen zelf duren eigenlijk maar 1 dag, zo bestaat tweede kerstdag in Amerika niet. Waarom bestaat die tweede dag dan bij ons wel? Aangezien het tweede paasdag is, vertellen wij je waarom er een tweede Paasdag bestaat.
Tegen een extra lang weekend zeggen we natuurlijk nooit nee.
Dit is waarom er een tweede paasdag bestaat
Weet jij wat we precies vieren met Pasen? Nou, we vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar voor de meeste mensen is Pasen gewoon een tijd om veel te eten en lekker lui te zijn. We geven je geen ongelijk.
Alleen weten we ook heel goed dat Jezus geen 2 dagen nodig had om uit zijn dood op te staan, dus waren zijn er wel 2 paasdagen? Dat heeft een best simpele reden.
Kerk
De traditie van een tweede Paasdag bestaat al heel lang, en is bedacht om mensen wat extra vrijetijd te gunnen. Vroeger zaten mensen namelijk op dagen als Pasen en Pinksteren extra in de kerk, waardoor ze niet konden genieten van hun vrije zondag. Daarom is besloten om die tweede paasdag in te lassen, voor wat ontspanningstijd. Lief toch?!
In de wet
De tweede feestdagen, zoals tweede paasdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag staan dan ook in de wet als officiële feestdagen. Hierdoor krijgen we die dagen nog steeds automatisch vrij.
In 1618 werden Kerstmis, Pasen en Pinksteren benoemd tot officiële Christelijke feestdagen die dus op zowel zondag als maandag gevierd werden. Of je die beide dagen ook vrij was, hing toen nog af van in welke streek je woonde. In 1815 werden het pas landelijke officiële vrije dagen.
Nu weet je dus waar je al die chille extra vrije dagen aan te danken hebt. 😉
Deze nagel-ideetjes zijn perfect tijdens Pasen (en de rest van de lente)