Britta van Aggele
Britta van Aggele Gezondheid 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips zorg jij ervoor dat jouw lage libido verdwijnt

Vrouwen hebben er allemaal wel eens last van: een laag libido. Hoewel het ontzettend normaal is om schommelingen in je libido te hebben wordt het nog steeds als iets negatiefs gezien. Daarom vertellen wij met welke handvaten jij ervoor kan zorgen dat je in een goede mood komt als je last hebt van een laag libido.

Wij vertellen je precies waar een laag libido vandaan komt en wat je er tegen kunt doen.

Een laag libido

Net als je humeur kan ook je libido van dag op dag veranderen: ze nemen toe en nemen af gedurende je hele leven. Dit zorgt ervoor dat je het ene jaar ontzettend veel zin kan hebben in seks, terwijl je er een ander jaar totaal niet aan moet denken. Hier is niks mis mee, maar het kan wel dat jij je hierdoor vervelend voelt.

In een relatie is seks namelijk over het algemeen een big deal en zowel jij als jouw partner zou hier van moeten genieten. Jij vraagt je dan ook vast af waar een laag libido nou precies vandaan komt. Een laag libido komt voornamelijk door fysieke, hormonale, psychologische en relatieproblemen. Als je een seksuele dip ervaart is het belangrijk voor jou om uit te zoeken uit welke van deze 4 problemen het voorkomt. Zo kan je namelijk gericht actie ondernemen.

Heb je meer zin in seks tijdens je menstruatie? Dit is waarom

Oplossing

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing vinden voor deze vervelende situatie. Maak als eerste een afspraak bij de huisarts. Zij kunnen een bloedtest uitvoeren om mogelijke problemen met de schildklier te onderzoeken, controleren of je last hebt van vaginale droogheid en kijken naar de bijwerkingen van eventuele medicijnen die je gebruikt, inclusief anticonceptie. Maar als deze medische route geen antwoorden biedt, is het tijd voor een dosis zelfontdekking.

Ga bijvoorbeeld op ontdekkingstocht om weer in verbinding te komen met je eigen lichaam. Dit kan je doen door goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt, ga creatief bezig, eet goed en vermijdt alcohol. Maar ook ‘self-focus’-oefeningen werken goed. Dit houdt in dat je je lichaam aanraakt zonder de intentie op seks of een orgasme, om je op je gemak te voelen met je eigen lichaam. Werkt dit ook niet? Dan is het belangrijk om te kijken of je geestelijke gezondheid voor een lager libido zorgt. Seksueel trauma kan je relatie met seks namelijk flink veranderen en dit heeft weer invloed op je libido. Als geestelijke gezondheid de reden achter een afname in jouw seksuele interesse is kan het de moeite waard zijn om in gesprek te gaan met een sekstherapeut.

Wat je libido over jouw persoonlijkheid kan onthullen