Redactie
Redactie Lichaam 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze vitamines hebben je lichaam nodig in de zomer

We zitten ondertussen al een tijdje in het voorjaar en de zomer is in aantocht. Dit betekent dat je lichaam weer andere voedingsbehoeften heeft dan in het najaar. Je lichaam heeft bepaalde vitamines nodig om je algemene gezondheid goed te houden.

Welke vitamines je nu precies nodig hebt, leggen we je uit zodat jij gezond en energiek deze zomermaanden ingaat.

Vitamines tijdens de zomer

Vitamines zijn belangrijk voor je lichaam. Het zijn stoffen die je lichaam nodig heeft om je immuunsysteem te verbeteren, je algemene gezondheid te verbeteren en om je genoeg energie te geven. Dit zijn allemaal dingen die cruciaal zijn om je fit te voelen en optimaal te kunnen genieten van je voorjaar en van de zomer.

Zoals eerder benoemd, vraagt je lichaam ‘s zomers dus om iets andere vitamines dan in de winter. Deze wil jij extra aanvullen in de zomermaanden:

B-vitamines

Vitamine B is vooral belangrijk voor energie. In het voorjaar en in de zomer onderneem je vaak meer sociale en sportieve activiteiten dan in de winter. Dit betekent dat je lichaam ook meer energie nodig heeft. Hiervoor slik je B-vitamines. Denk hierbij aan vitamines zoals B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12.

Vitamine D

In het najaar komt je lichaam vaak vitamine D te kort. Het is dus belangrijk om in het voorjaar veel vitamine D op te pakken. Vitamine D krijg je binnen door blootstelling van de huid aan de zon. Zorg dus dat je genoeg zonlicht ziet, uiteraard wel met een goede SPF. Als je merkt dat je weinig in de zon zit of hier geen tijd voor hebt, kan het verstandig zijn om vitamine D extra te gaan slikken. Deze vitamine draagt namelijk bij aan een goede weerstand.

Vitamine C

Ook vitamine C draagt bij aan je energie. Wanneer je hiervan te weinig binnenkrijgt, voel je je moe. Bovendien helpt vitamine C ook bij het vasthouden van ijzer in je lichaam, ijzer geeft je ook energie. Door dus meer vitamine C in te nemen zul je je energieker gaan voelen.

Vitamine A

Wil jij ook met een stralende huid de zomer ingaan? Dan is vitamine A verstandig om in te nemen. Vitamine A zorgt namelijk voor celvernieuwing, waardoor je minder snel tekenen van veroudering ziet. Ook is deze vitamine goed voor je ogen. Wat fijn is, aangezien je ogen veel te verduren hebben nu alles weer feller wordt buiten.