Britta van Aggele
Britta van Aggele Gezondheid 9 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Gen Z groeit krom! Met deze tips verander jij permanent jouw slechte houding

Zit jij voor je werk heel de dag achter een computer? En hang je daarna heel de avond op de bank of in je bed terwijl je op je telefoon loopt te scrollen? De kans is dan groot dat je rugpijn hebt en dat is niet zo gek.

Gen Z groeit namelijk krom door al het starten naar schermen, maar gelukkig is er ook wat aan te doen.

Slechte houding

Afgelopen week ging er een video viraal op TikTok waarin iedereen onder de 35 jaar werd opgeroepen. In de video is op een scan te zien hoe steeds meer jongeren een slechte houding hebben, doordat we met z’n allen ontzettend veel naar beneden kijken. Bij jij net zo guilty als ons?

Doordat we zoveel op onze telefoon en laptops naar beneden kijken (wij minimaal 8 uur per dag) gaat onze ruggengraat volgens de video langzamerhand scheef naar voren staan, waardoor we steeds meer gaan lijken op die oude mensen die gebogen over straat heen lopen. En wij weten niet hoe het met jullie zit, maar wij zitten daar eigenlijk helemaal niet op te wachten.

@desmoineschiro

Younger generation turning into old hunched over people FAST #spinehealth #xrays #fyp #desmoineschiropractor

♬ original sound – Dr. Jake Boyle

Tips

Gelukkig zijn we met z’n allen nog niet compleet verloren en is er iets te doen aan dit probleem. Niet één ding, maar meerdere tips waarmee jij op lange termijn je slechte houding kunt aanpakken. Wij zetten ze voor je op een rij!

1. Computer positie

Als jij net als ons veel achter de computer werkt is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je houding tijdens het werk goed is. Hierbij moet je op een paar dingen letten. Voor je houding is het het beste om je computer op ooghoogte of hoger te hebben staan. Daarnaast is het goed om je armen op je stoelleuningen te laten rusten en ervoor te zorgen dat de tafel waaraan je zit dezelfde hoogte heeft als je armen. Zorg er ook voor dat je niet voorover gebogen gaat zitten, maar met een rechte rug aan het werk gaat.

2. Auto

Ook in de auto is het belangrijk om een goede houding te hebben. Ga niet helemaal achterover hangen in je stoel, hoe lekker dit soms ook is. Zorg ervoor dat je stoel goed rechtop staat.

3. Slapen

Hou jij net zoveel van slapen als wij? Helaas kan op dit gebied ook van alles fout gaan als het op je houding aankomt. Wij vertellen waar je op moet letten. Zo is de beste slaappositie op je rug, met een dun kussen onder je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je ruggengraat helemaal mooi recht komt te liggen. Op je zij slapen wordt ook nog wel enigszins aangeraden, maar op je buik slapen is volgens de video een echte no-go…

4. Oefeningen

Naast deze tips zijn er ook nog wat oefeningen die je kan doen om je houding te verbeteren. Heb jij een zittend beroep? Dan wordt het aangeraden om elk uur even kort op te staan en te bewegen. Benieuwd naar de andere oefeningen? Kijk dan de TikTok-video hieronder:

@desmoineschiro

Every FREE thing you can do to avoid an upper back hunch! #spinehealth #chiropractor #fyp #desmoineschiropractor

♬ original sound – Dr. Jake Boyle