Britta van Aggele
Britta van Aggele Gezondheid 2 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Last van onverwerkte emoties? Dan zijn somatische oefeningen wat voor jou

We hebben er allemaal wel eens last van: emoties die ons overspoelen maar die we eigenlijk liever niet willen voelen. Dus stoppen we ze weg, maar dat heeft op lange termijn geen goed effect.

Weet dat er niks verkeerd is aan het doorvoelen van je emoties!

Onverwerkte emoties

Mensen zijn gevoelige wezens. Toch lijkt het daar tegenwoordig steeds minder op. Iedereen lijkt op social media een geweldig leven te hebben en stiekem hebben we dat ook allemaal. Maar jij zal net als ons ook wel eens een mindere dag of periode in je leven hebben meegemaakt. Weet dat daar niks mis mee is.

We zijn namelijk mensen en hoeven ons niet 24/7 van ons leven goed en perfect te voelen. Al voelt dat soms wel zo. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen komen te zitten met onverwerkte emoties en dit kan zowel mentaal als lichamelijk gevolgen hebben. Heb jij last van onverwerkte emoties? Dan kan het een goed idee zijn om bezig te gaan met somatische oefeningen.

Somatische oefeningen

Somatische oefeningen zijn oefeningen die ervoor moeten zorgen dat jij jouw onverwerkte emoties op een veilige manier kunt doorvoelen. En dat is belangrijk om ze goed te kunnen verwerken. Wil jij hiermee aan de slag? Dan geven we je een paar handige handvaten waarmee je bezig kunt.

Bij onverwerkte emoties moet je denken aan de emoties die vaak als “negatief” worden gezien. Dan hebben we het over emoties als verdriet, boosheid en angst, maar de oefeningen kunnen ook helpen bij trauma. Op zowel Instagram als TikTok zijn er ontzettend veel verschillende video’s te vinden waarin wordt laten zien hoe je te werk kunt gaan. Een van onze favoriete accounts zullen we hieronder met je delen. Op dit account zijn verschillende oefeningen en tips te vinden waarmee jij aan de slag kunt gaan!

Hoewel deze somatische oefeningen goed kunnen helpen bij het verwerken van emoties is het ook niet verkeerd om aan de bel te trekken als je professionele hulp nodig hebt. Het in gesprek gaan met een therapeut kan bijvoorbeeld ook heel helend werken.