Emma Toussain
Emma Toussain Lichaam 10 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Concrete tips: zó voorkom je die opgeblazen buik

Bijna elke vrouw heeft wel eens last van een opgeblazen buik en dat is hartstikke vervelend. Natuurlijk weet je dat je gezond moet eten en dat je er dan (waarschijnlijk) minder last van hebt, maar concrete tips zijn altijd prettig. Dan weet je wat je precies moet doen.

Weg met die opgeblazen buik

Het is lente en dat betekent dat we vaak in minder dikke kleding naar buiten gaan. Crop tops, jurkjes.. een opgeblazen buik is dan niet heel fijn. Het is pijnlijk, oncomfortabel en je voelt je niet prettig. Diëtiste Claudia Tjan van Green Chef geeft tips over wat je het beste kunt laten: “Gefrituurd eten, suiker, maar ook zuivel veroorzaken vaak darmklachten. Ondanks dat we veel weten over onze voeding, vermijdt volgens het onderzoek slechts 14% van de Nederlanders deze voedingsmiddelen. Tjan: “Na drie happen kwark kan je al last hebben van een opgezette buik. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en een vezelrijk dieet aan te houden, dus veel groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Dit bevordert de diversiteit en gezondheid van je microbioom.”

Wat moet je wél doen?

Je kunt gelukkig veel zelf doen om je buik rustig te houden, aldus Claudia.

1. Eet prebiotische voeding: “Prebiotica zijn voedingsstoffen voor de bacteriën in je darmen, die zo worden gestimuleerd om te groeien. Een aantal voorbeelden zijn knoflook, ui, banaan en haver.” 

2. Gefermenteerde voeding: “Gefermenteerde voeding zoals kefir, zuurkool en kimchi bezitten veel probiotica, oftewel levende bacteriën die onderdeel worden van de bacteriegemeenschap in je darmen. Zij bevorderen de gezondheid van je darmflora en bijvoorbeeld je spijsvertering.”

3. Kauw goed: “Neem de tijd voor je maaltijd. Eten verteren begint al bij het kauwen, omdat je het kleiner maakt. Het eten is daardoor makkelijker te verteren, en kan zo makkelijker de voedingsstoffen eruit halen.”

4. Beperk bewerkte voeding: “Vermijd overmatig gebruik van bewerkte voedingsmiddelen en suikers, omdat deze de balans van je darmflora kunnen verstoren, en je darmslijmvlies mogelijk beschadigen”.