Britta van Aggele
Britta van Aggele Gezondheid 17 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Sta jij op met je telefoon? Dit is waarom je daar vanaf vandaag mee wilt stoppen

Jij bent vast niet de enige die zich hier schuldig aan maakt. Je staat op in de ochtend en het eerste wat je doet is het checken van je telefoon. Of dit nou de mail is of het scrollen op social media: deze gewoonte is alles behalve goed voor je!

Wij vertellen je waarom je er vandaag nog mee wilt stoppen.

Het lijkt een onschuldige gewoonte om het moment dat je wakker wordt je telefoon erbij te pakken. Niks is minder waar. Als kijken op je telefoon het eerste is wat je in de ochtend doet, zet dat de toon voor de rest van je dag. Dit heeft alles te maken met je hersengolven. Geen idee wat dit betekent? Wij leggen het je uit.

Als je slaapt heb je delta hersengolven (0,5 – 4 Hz). Deze hersengolven betekenen dat je in een ontspannen staat diep aan het slapen bent. Als je wakker wordt veranderen deze delta hersengolven naar theta (4-8 Hz), alpha (8-13 Hz) en vervolgens naar beta (13-32 Hz) hersengolven. Dit is het natuurlijke proces van wakker worden, maar als jij je ogen opent en direct naar je telefoon grijpt zal je direct naar hoge beta hersengolven overgaan. Dit vergroot de kans dat je de rest van de dag meer stress zal ervaren. Daarnaast zorgt het meteen checken van je socials ervoor dat je dopamine-level stijgt, waardoor je ook de rest van de dag meer zal snakken naar het checken van deze platforms.

Mensen op hun sterfbed hebben het meest spijt van deze 5 dingen

Wat kan je wel doen?

Hierboven hebben we geschetst waarom je dus niet meer direct je telefoon wilt grijpen als je wakker bent geworden. Als je dit in je dagelijkse routine wilt doorvoeren zal dit eerst wel even wennen zijn, net zoals bij andere nieuwe gewoontes. Daarom vertellen wij je welke activiteiten wel goed voor je zijn als je net wakker bent geworden. Zo kan jij je dag niet alleen fris en fruitig, maar ook positief beginnen.

  1. Luister naar affirmaties: Onderzoek wijst uit dat we door verhoogde theta- en alfa-hersengolfactiviteit een groter vermogen hebben om dingen te leren en te onthouden en je onderbewustzijn te herprogrammeren. En theta en alpha zijn hoog als we wakker worden. Het luisteren naar positieve affirmaties is daarom een goed idee als je net wakker wordt.
  2. Beweging: Beweging stimuleert de aanmaak van dopamine, noradrenaline en endocannabinoïden. Door in de ochtend in beweging te komen (bijvoorbeeld door te sporten of even lekker te wandelen) krijg je energie, focus, motivatie en een stemmingsboost voor de rest van je dag.
  3. Zonlicht: Even lekker naar het buitenlicht kijken in de ochtend zorgt ervoor dat je circadiane ritme wordt gereguleerd. Is het heel erg bewolkt buiten? Dan kan deze stap ook vervangen worden met red light therapy.
  4. Mediteren: Ook dit hoor je misschien wel eens voorbijkomen. Mediteren wordt door steeds meer mensen gebruikt en niet zonder goede reden. Er is namelijk een hele waslijst aan voordelen die mediteren met zich meebrengt. Zo verbeterd het onder andere je focus en productiviteit.

Altijd al willen journalen? Deze handige boekjes van de Hema helpen je op weg