Emma Toussain
Emma Toussain Seks 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

5 tips van een seksuologe voor meer zelfvertrouwen in bed

De wereld draait om seks, zo lijkt het soms wel eens. Je ziet en hoort het overal: op tv, je vrienden praten er over, talloze magazines wijden er columns aan.. maar als je dan zelf niet elke dag hete seks hebt kan het soms voelen als falen. Helemaal als je niet zo zelfverzekerd bent en het uberhaupt al moeilijk vind om een partner te vinden of dingen voor te stellen aan je lover. Hoe kan je je zelfvertrouwen in bed laten groeien? Easytoys Seksuologe Eveline Stallaart geeft tips

“Het delen en te weten komen wat we fijn vinden van elkaar kan soms spannend zijn. Helemaal als er een nieuwe partner is, of als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Er heerst ook niet zomaar een orgasmekloof”, aldus Eveline Stallaart.

1. Praat erover


Communicatie is key, ook in de slaapkamer. Voel je je onzeker of heb je bepaalde wensen? Gooi het op tafel! Het delen van je verlangens en zorgen kan niet alleen je band met je partner versterken, maar ook je zelfverzekerdheid een boost geven. En wie weet, misschien ontdek je wel nieuwe dingen die jullie allebei fantastisch vinden.

Eveline Stallaart geeft aan: “Het belangrijkste is dat wij als vrouw ook bewust zijn dat we mogen ontdekken wat onze wensen en grenzen zijn. Dat we niet enkel onze partner  plezieren, maar dat we ook ons eigen plezier voorop stellen. Meer voelen en minder denken!”

2. Go solo


Ken je lichaam en wees niet bang om te experimenteren. Solo-sessies kunnen je veel leren over wat je lekker vindt en hoe je het ultieme genot kunt bereiken. Wanneer je weet wat je fijn vindt, kun je dit gemakkelijker communiceren naar je partner. Bovendien, het verkennen van je eigen seksualiteit is niet alleen nuttig, maar ook super leuk! Experimenteer met een speeltje om te ontdekken op welke plekjes jij graag aangeraakt wordt.

3. Vergroot je kennis


Weten is meten, en dat geldt ook voor seks. Lees boeken, bekijk educatieve video’s of volg workshops over seksualiteit. Hoe meer je weet, hoe zelfverzekerder je je zult voelen. Het is tijd om de mythes te ontkrachten en te leren wat echt werkt. Plus, het kan je nieuwe ideeën geven om uit te proberen.

4. Zelfzorg en zelfliefde


Lief zijn voor jezelf is essentieel. Werk aan je zelfbeeld en zelfliefde. Doe dingen die je gelukkig maken en waar je je goed bij voelt. Of het nu gaat om lichaamsbeweging, meditatie of het dragen van lingerie waarin je je onweerstaanbaar voelt, het is allemaal goed. Wanneer je je goed voelt over jezelf, straal je dat uit en voel je je vanzelf zekerder in bed.

5. Realistische verwachtingen


In een wereld waar alles perfect lijkt te moeten zijn, kan de druk op seksuele prestaties behoorlijk hoog oplopen. Laat porno of andere onrealistische standaarden je beeld niet vertroebelen. Echte seks is rommelig, grappig en allesbehalve perfect. En dat is juist het mooie ervan. Accepteer dat niet elke vrijpartij even bijzonder zal zijn, maar dat elke ervaring jullie dichter bij elkaar brengt en je helpt te groeien in je seksualiteit.