Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 15 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

Dit is hoe je de man loslaat van wie je dacht nooit afscheid te hoeven nemen

Liefde is een krachtig wapen. Het kan ons laten zweven van geluk maar ook het gevoel geven alsof we nooit meer overeind kunnen komen. Iedere keer willen we meer liefde, streven we naar het ultieme. Maar het kan altijd voor komen dat het ultieme wordt verbroken. Je droom uit elkaar spat. De liefde in duizenden splinters op de grond ligt. Maar hoe ga je daarmee om? Hoe kun je iemand loslaten die je zoveel heeft gedaan of misschien nog wel doet? Je werd verliefd. Op zijn ogen, zijn karakter, zijn lichaam. De aantrekkingskracht was ongelooflijk sterk. Je zag hem staan en was verkocht. Je besloot ter plekke dat je niets liever wilde dan bij hem zijn. Hij liet je toe. Je kuste hem, kwam dichterbij. Jullie deelden intieme momenten. Je hart ging iedere keer een stukje verder open voor hem. Je liet hem binnenkomen. Je liet hem toe. Tot hij die deur dicht ramde, er een kettingslot op deed en de sleutel weggooide.

Of hij er nou zelf voor heeft gekozen om de liefde te beëindigen, of dat jij het was omdat de situatie je ertoe dwong, een liefde beëindigen die je zag als je toekomst, is nooit makkelijk. Je hebt je hoop gevestigd op een persoon. Je hebt je ziel in zijn handen gelegd. En nu moét je accepteren dat het over is. Dat het tijd wordt om hem los te laten. Maar hoe de f*ck doe je dat als het zo’n pijn doet? Hoe laat je iemand los waarmee je dacht samen oud te worden?

Geef het tijd

Ze zeggen dat tijd alle wonden heelt en dat is waar. Alleen tijd kan zo ontzettend lang duren. Vaak wil je te snel, te vlug. Je hoopt natuurlijk dat je het binnen een week vergeten bent. Maar vergeet vooral niet dat wanneer dat het geval zou zijn, hij niet de liefde van je leven was. Het is normaal dat je je een flinke tijd goed klote voelt. Het is oké dat je soms de neiging hebt om keihard in huilen uit te barsten. Maar het wordt minder. De pijn verdwijnt langzamerhand. Waarschijnlijk zullen de gebeurtenissen altijd een litteken achter laten, maar dat kun je aan.

Elke dag zullen er momenten komen waarop je weer kunt lachen. Elke dag zullen er dingen gebeuren waardoor je net wat sterker in je schoenen komt te staan. Heb geen valse verwachtingen. Gun jezelf de tijd om je wonden te helen. Over een paar maanden zul je terugkijken en voelen dat het echt al veel minder is. En kun je jezelf vorig jaar Kerstmis nog herinneren? Dit jaar is ook voorbij gevlogen en zo zullen de komende maanden ook voorbij vliegen. Voor je het weet krijg je weer lucht.

Blijf herhalen waarom het beter is zo

Ook al voelt het misschien niet alsof het beter is, er zijn vast minimaal elf redenen te bedenken waarom het wél beter is. Schrijf ze op, stop ze onder je kussen als je gaat slapen, herhaal ze iedere dag of plak ze desnoods op je koelkast. Het is belangrijk dat je die redenen in je hoofd stopt en ze niet meer vergeet. Het is namelijk altijd heel makkelijk om de fijne dingen te herinneren maar moeilijker om toe te geven aan de pijn.

Herhaal herhaal herhaal, net zolang tot je er zelf in gaat geloven. Dan zal de pijn minder worden en is het makkelijker om hem los te laten. Het gaat je helpen, we beloven het.

Zorg dat je geen ruimte overlaat in je hart voor hem

Vergeten zul je hem niet. Wees niet bang om hem helemaal uit je hart te verwijderen. Het hoeft ook niet voor altijd, maar wel voor nu. Tot je over hem heen bent. Als je de deur op een kier laat staan zal hij er gebruik van maken. Misschien stuurt hij je een berichtje of komt hij langs. De vraag is alleen of je dat moet willen. Als je hem los wil laten kun je dit beter vermijden. In het begin is dit het moeilijkste dat er is. Zijn berichtjes voelen als een verslaving. Geen contact voelt voor jou alsof je moet afkicken. Maar op een gegeven moment wen je daaraan.

Als je het niet alleen kunt, zoek dan afleiding. Zorg ervoor dat de groespchat met je vriendinnen actief is. Ga op een date met die leuke collega. Het hoeft niet de ware te zijn, zolang hij je je glimlach maar terug kan geven en je even af kan leiden is het al genoeg. Hij kan ook lieve berichtjes sturen die je bezig houden namelijk. Voorkom dat je je ex blijft vasthouden. Sluit de deur en open tien andere deuren. Die houden je bezig tot je het alleen kan. En wie weet ontmoet je de ware..

Bedenk waar jouw perfecte lover aan moet voldoen

En maak er een lijst van. Je zult merken dat je ex zeker niet voldoet aan alle punten. Dan zul je ook gaan inzien dat je ex helemaal niet zo perfect is als jij altijd dacht plus je realiseren dat er iemand is op deze wereld die hier wel aan voldoet. Want jij verdient niemand minder dan de man die perfect is voor jou.

Een man die voor jou door het vuur gaat, die jou eindeloos liefde wil geven. Een man waarvan je hoopt dat hij je nooit gaat loslaten en wie dat vervolgens ook écht niet doet zodat jij nooit meer afscheid hoeft te nemen. Want dat verdien je.