Redactie
Redactie Food 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Eten heeft invloed op je uiterlijk: dit is waarom je knapper wordt van eitjes

Dat je van ultrabewerkt voedsel doodgaat, is tot daaraan toe. Nu blijkt dat je er ook nog minder knap van wordt, zijn we bereid om onze gastronomische voorkeuren te herzien. Croissantjes inruilen voor eieren en tosti’s voelt gelukkig niet als een heel groot offer.

Op een plein in Montpellier ronselden wetenschappers 104 vrijwilligers om een gratis ontbijtje te nuttigen. De ene groep kreeg een ontbijt hoog in geraffineerde koolhydraten voorgeschoteld, de andere proefpersonen aten een ontbijt dat hier juist weinig van bevatte. Twee uur daarna maakten de onderzoekers een foto van ze. Een derde groep vrijwilligers mocht deze foto’s beoordelen op aantrekkelijkheid.

Minder knap door geraffineerde koolhydraten en ultrabewerkt

“De aantrekkelijkheid van het gezicht, een belangrijke factor bij sociale interacties,” zo begint het droge wetenschappelijke commentaar van de Franse onderzoekers, “lijkt direct te worden beïnvloed door de inname van geraffineerde koolhydraten bij mannen en vrouwen.” Wat bleek? De groep mensen die het ontbijtje laag in geraffineerde koolhydraten at, werd als significant aantrekkelijker beoordeeld dan de groep die het ultrabewerkte ontbijt naar binnen had geharkt.

Het verschil tussen geraffineerde en complexe koolhydraten

Je wordt alleen minder aantrekkelijk van geraffineerde koolhydraten, ook wel bekend als ‘snelle’ of ‘lege’ koolhydraten. Het lichaam verteert deze koolhydraten snel, waardoor je bloedsuiker- en insulinespiegels omhoog schieten. Geraffineerde koolhydraten vind je vaak in ultrabewerkt voedsel, omdat ze door de fabrikant worden toegevoegd aan het product.

Complexe (of ongeraffineerde) koolhydraten hebben meer tijd nodig om verteerd te worden. Hierdoor zorgen ze niet voor de snelle bloedsuiker- en insulinepiek (en word je er ook niet lelijk van).

Dit komt doordat je van geraffineerde koolhydraten − dit keer vertalen we de droge formulering van de wetenschappers meteen in een pakkende oneliner − een opgeblazen kop krijgt. En wallen. Niet na een jaar of dertig, maar al twee uur na inname. Langetermijneffecten zijn er overigens ook, want ultrabewerkt voedsel zorgt voor een snellere veroudering van de huid.

Ontbijtjes die hoog scoren in geraffineerde koolhydraten zijn bijvoorbeeld croissantjes, muffins, wit- én bruin tarwebrood (brood dat alleen de kern van de graankorrel bevat) en gesuikerde ontbijtgranen. Deze etenswaren behoren allemaal tot de categorie ultrabewerkt voedsel.

Dit ontbijt moet je eten om aantrekkelijker te worden

Het leuke aan dit onderzoek is dat het niet alleen het zoveelste product aanwijst waaraan je doodgaat, kanker van krijgt of (in dit geval) lelijk van wordt. De Franse wetenschappers schuiven ook een paar unusual suspects naar voren als voedingswaren waar je juist knapper van wordt.

Vette ontbijtjes bleken er in hetzelfde onderzoek namelijk voor te zorgen dat proefpersonen als aantrekkelijker werden beoordeeld. Dit komt doordat vet een dempende werking heeft op de lelijk makende insulinepiek. Melk, avocado, kaas en eieren kun je voortaan met hartenlust naar binnenschuiven.