Emma Toussain
Emma Toussain TikTok 18 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Heel TikTok heeft ruzie met 23-jarige ‘Mimosa’ schrijfster Mette Maria van Dijk

Een boek over de Bijlmer? In principe niks nieuws maar het nieuwe boek ‘Mimosa’ van Mette Maria van Dijk maakt veel los. Zó erg, dat ze zelfs bedreigd wordt. Ook heel TikTok is boos op haar.. wat is er aan de hand?

Mimosa van Mette Maria

We leven in een cancelcultuur – mensen worden om het minste en geringste ‘gecanceld’. DIt is een fenomeen waarbij mensen worden geboycot nadat zij in de publiciteit aan kritiek zijn blootgesteld. Dit gebeurt meestal na een storm van verontwaardiging op sociale media en dit boek van Mette Maria is een perfect voorbeeld.

De commotie op het internet draait om de promotietekst achterop haar boek: “Maria is student aan een kunstacademie. Ze vraagt haar ouders een appartement voor haar te kopen in de Bijlmer, waar ze graag met gangsters naar bed gaat”, staat er. Maar dat valt niet helemaal lekker. “Wat mij betreft is het heel duidelijk dat ik een bovenmatige bewondering heb voor die zwarte mannen, zegt Van Dijk tegen Telegraaf. Dat ik me echt ondergeschikt maak”, zegt ze ook nog. Ze wil het boek liever niet ’uitleggen’, maar ziet haar seksualiteit als ‘een antwoord op wit privilege’ dat zij ervaart.

Maar dat andere mensen het daar niet helemaal mee eens zijn.. blijkt.

TikTokkers zijn boos

Dat het niet zo lekker valt bij het grote publiek, is duidelijk. Ook was Mette te gast in een radiouitzending van FunX, waarin de presentatoren toch even moesten vragen waarom ze dingen op een bepaalde manier beschreven heeft.

@funxfm

Mette bracht haar debuutroman ‘Mimosa’ uit en het internet ging helemaal los. Veel mensen vinden dat het boek racistisch en stereotyperend is. @Nordin en @DJwef waren beide in shock na het lezen van de eerste stukken van het boek en spraken daarom met schrijfster Mette in de Middagshow! 👆 #radio #Mette #Mimosa #FunX

♬ origineel geluid – FUNX

Ook krijgt de titel ‘het raarste boek van 2023’

@jetweedevader

Op defano holwijns verhaal staat een stukje uit het boek en trust me… its weird #rant #blijmer

En de Bijlmer een getto? Bij lange na niet

@allian.p

Replying to @Elly.Elline En dan het interview van de schrijfster bij FunX over een (zwarte) man onder een brug met alcohol die haar probeerde te verleiden. Dat is een anecdote, geen representatie voor een gebied dat al jaren geteistert wordt door een achterhaalde stigma. Fictie of niet. UGHH #booktok #mimosa

♬ original sound – Allian

Dat woord ‘gangsters’ had volgens veel anderen ook anders gemoeten..

@vernemim

Ik dacht dat het er beter aan toe was in de literaire wereld maar nee #rant #mimosa #mettemaria #fyp #foryou #foryoupage

♬ origineel geluid – mim

Uitgeverij Prometheus wil niet reageren op de rel, maar steunt haar. Zij boden haar al een privéchauffeur aan om mee te gaan naar huis. Hoe dit verdergaat? Wordt vervolgd.

Een meidenavond met Barbie-cocktails? Dit zijn de meest roze recepten die je gaat vinden