Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Relaties 20 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze 6 dingen veranderen in je relatie wanneer je gaat samenwonen

Jij en je lover gaan super lekker samen. Daarom hebben jullie dus besloten dat het tijd is om te gaan samenwonen. Super leuk, waarschijnlijk stukken goedkoper, maar boven alles, best eng. Er zullen namelijk redelijk wat dingen gaan veranderen in jullie relatie. Dit is wat je kan verwachten.

Samenwonen

Nu je samen met je wederhelft hebt besloten dat jullie gaan samenwonen, is het tijd om te gaan nadenken over de gevolgen. Die zijn er namelijk genoeg. Maar niet gevreesd, naast de uitdagingen die jullie gaan tegenkomen, komt samenwonen vooral met veel voordelen. Behalve het delen van de badkamer, natuurlijk.

1. Alles is nu een groepsbeslissing

Is Beyoncé je spirit animal en beslis jij alles als een echte independent woman? Dan hebben we nieuws voor je, want die tijden zijn nu voorbij. Elke beslissing die je gaat maken, of het nu gaat om een nieuwe bank of het avondeten, moet je samen met je partner maken. Je deelt nu namelijk niet enkel een brievenbus, maar ook een leven.

2. Thuisblijven is het beste ooit

Weet je nog die tijden waarin je elk weekend spendeerde in de club? In je linkerhand een Vodka-Sprite, in je rechterhand alvast je pinpas voor het volgende drankje? Ook die tijden zijn voorbij. Het is nu namelijk niet meer nodig om het huis uit te gaan voor quality-time. Naast dat het je veel geld gaat besparen, kan je ook nog eens chillen in je pyjama. Win-winsituatie.

3. Oh, je wilt privacy? Grapjas

Naast de voordelen van samenwonen met je honneponnetje, zijn er ook wat nadelen. Namelijk het concept van privacy. Dat is namelijk volledig verdwenen. Dus alle kleine dingetjes die je normaal gesproken van elkaar verborgen houdt, zijn nu volledig out there. Tijd om open kaart te spelen dus.

4. Je gaat nieuwe grenzen moeten opstellen

Als we het hebben over grenzen opstellen, dan hebben we het niet enkel meer over grenzen binnen de slaapkamer. Er zijn namelijk genoeg grenzen in het dagelijks leven, die gedefinieerd moeten worden, nu jullie samenwonen.

Wie gaat wanneer de was doen? Of waarom kan het laten staan van de afwas in de wasbak ervoor zorgen dat je hem bijna vermoordt? Praat over alles. Als je je irritaties opkropt, komt het er altijd op een ongunstig moment uit. Net voor jullie housewarming, bijvoorbeeld.

5. De dingen waar jullie ruzie om maken, veranderen

Als we het dan toch hebben over irritaties, de onderwerpen van ruzies gaan ook veranderen. Voorheen gingen jullie discussies waarschijnlijk voornamelijk over de relatie zelf. Nu ga je ook over andere dingen kibbelen, zoals welke gasten jullie uitnodigen, of geld.

Vooral geld is een belangrijk onderdeel wanneer je samenwoont. Wees in ieder geval volledig open over je financiën, voordat jullie je koffers pakken. Tip: open een gezamenlijke rekening waar jullie allebei een bepaald bedrag op zetten voor boodschappen.

6. Jullie worden veel intiemer

Tuurlijk, kibbelen over geld en gebrek aan privacy zijn a-relaxed, maar het mag de pret niet drukken. Een groot voordeel is dat jullie dynamiek gaat veranderen. Grote kans dus, dat jullie nog dichter naar elkaar toe zullen groeien. Dit soort intimiteit kan alleen ontstaan doordat jullie samenwonen.

Al met al gaat het soms best lastig zijn om samen te wonen met je partner. Maar wanneer het de ware is, gaat het het beste ooit zijn.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van NSMBL