Redactie
Redactie Food 1 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is hét perfecte (en gezonde!) kater eten, aldus de wetenschap

Hoe leuk het ook is om een drankje of twee (drie, vier) te drinken, na zo’n avond krijg je de dag erna hoe dan ook de rekening gepresenteerd. En hoewel we de laatste zijn die daarover gaan oordelen (een avondje drinken zorgt immers ook voor belangrijke geluksstofjes!), is een kater absoluut geen pretje voor je lichaam. Gelukkig bestaan er manieren om je kater sneller door te komen, zoals dit gezonde katereten.

Volgens voedingsdeskundigen is het belangrijk dat je kiest voor voeding die je bloedsuikerspiegel in balans brengt én waarmee je je lichaam hydrateert.

4 x gezond katereten

Groenten met veel vocht, gezonde vetten, volkorenproducten en eiwitten zijn daar goede voorbeelden van. Deze receptideeën kun je met een gerust hart klaarmaken op een katerdag.

1. Groene smoothie

Een groene smoothie is altijd een goed idee, maar al helemaal wanneer je lichaam last heeft van uitdroging door de alcohol. Een smoothie is namelijk super hydraterend en bevat heel wat gezonde vezels. En maak ‘m het liefst met kokoswater, banaan, spinazie, chiazaad en avocado. Dan werk je in no time heel wat gezonde stofjes naar binnen.

2. Havermout

Havermout is krachtvoer! En wanneer je lichaam last heeft van een kater, kan het die extra kracht goed gebruiken. Een lekkere kom havermout is bovendien zo gemaakt. Wil je er nog wat toppings op? Kies voor banaan en ‘biologische’ notenboter. Dat laatste bevat gezonde vetten die een mooi tegengewicht bieden aan de door de kater veroorzaakte disbalans.

3. Gevulde zoete aardappel

Wanneer je zoete aardappel een uurtje in de oven verwarmt, wordt ‘ie zacht en kun je er makkelijk een inkeping in maken. Vervolgens kun je die goed vullen met bijvoorbeeld avocado, gehakte nootjes en/of een fijn geprakt zachtgekookt eitje. Zeg nou zelf: dat is toch héérlijk katereten?

4. Omelet

Een omelet is een slimme en makkelijke manier om restjes groenten op te maken én je lichaam te voorzien van gezonde stofjes. Kies op een katerdag bijvoorbeeld voor een omelet met veel spinazie en stukjes tomaat. Wil je er een stukje brood bij? Ga dan voor volkorentoast.

Door je kater te stillen met de juiste voeding zal trouwens niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook je mentale gezondheid. Veel mensen hebben immers last van een mentale kater: gevoelens van schuld en angst als gevolg van te veel drinken. Door je lichaam de zorg te geven dat het verdient, zal ook die mentale kater gaandeweg wegebben.

Naast de eerder genoemde receptideeën is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende hydrateert. Water, water, water!