Redactie
Redactie Seks 18 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Fantaseer jij wel eens over een ander tijdens de seks met je partner? Dit zegt het over je relatie

Misschien betrap je jezelf er soms op dat je fantaseert over een ander terwijl je seks hebt met je partner. Misschien doe je het wel bewust. Of helemaal nooit. Er zijn verschillende cijfers bekend over fantaseren over iemand anders. Zo stelt een onderzoek uit Amerika dat 61 procent van de vrouwen en 90 procent van de mannen seksuele fantasieën heeft over iemand die ze ontmoet hebben. Ander onderzoek, van de Journal of Sex Research, wijst uit dat 80 procent van de vrouwen en 98 procent van de mannen wel eens fantaseert over iemand anders.

Zowel voor mannen als voor vrouwen die in een relatie zitten geldt dat zij wel eens fantaseren over seks met iemand anders. Soms dus wanneer je seks hebt met je eigen partner. Sommige mensen fantaseren bewust over een ander terwijl ze met hun partner het bed in duiken. Maar liefst 46 procent van de vrouwen doet dit, volgens een enquête van LoveHoney. Zegt dat iets over je relatie? We zochten het uit.

Fantaseren over die ene knappe collega

Veel mensen fantaseren dus wel eens over iemand anders. Niets om je voor te schamen dus. Fantaseren over een ander kan de seks met je partner zelfs opwindender maken. En soms heb je het nodig om zelf opgewonden te raken. Seks heeft namelijk ook met je mindset te maken. Als je daarin niet in de mood komt, gebeurt er beneden ook weinig. Helpt fantaseren daarbij, dan is dat een goede oplossing: je doet er immers niemand kwaad mee.

Bovendien voelt het al spannend en opwindend dat je iets stiekem doet, maar er zitten in dit geval dus geen gevolgen aan. Het is een veilige manier van iets doen op verboden terrein. Die fantasieën kunnen gaan over iemand die je persoonlijk kent, zoals een collega of een kennis. Ook kan je fantasie gaan over een onbereikbaar persoon zoals een celebrity. Of over een random persoon, een fantasie-persoon die je helemaal niet kent.

Gezonde reactie van je brein

Fantaseren is ook een gezonde reactie van je brein. In bed zoek je naar spanning en opwinding terwijl je in een relatie stabiliteit zoekt. Dat is best tegenstrijdig en soms heb je iets nodig om die spanning tussen de lakens weer even op te roepen. Door te fantaseren over een ander kan je dit veilig doen, zonder dat het ten koste gaat van je stabiele relatie. Misschien gaat het zelfs wel overspel tegen wanneer je af en toe fantaseert over seks met een ander terwijl je seks hebt met je partner.

Overigens betekent fantaseren helemaal niet dat je niet meer van je partner houdt. Of dat je deze niet meer aantrekkelijk vindt. Fantaseren is onschuldig en komt voor in vele relaties. Hoogstwaarschijnlijk doet je partner het ook wel eens. Niets om je druk over te maken dus en lekker af en toe blijven doen, zonder je schuldig te voelen.

Krijg je door masturbatie meer zin in seks?