Emma Toussain
Emma Toussain Life 18 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat gebeurde er eigenlijk op Hemelvaartsdag en waarom zijn we vrij?

Vandaag is het Hemelvaart en de meesten van ons zullen wel een klein beetje weten wat het inhoudt.. maar het is vooral lekker dat we een extra dag vrij zijn. Let’s be honest. Maar wil jij eigenlijk weten wat het precies is? Wij leggen het je uit.

Wat vieren we eigenlijk op Hemelvaartsdag?

Hemelvaart is een christelijke feestdag die jaarlijks wordt gevierd op de veertigste dag na Pasen. Het markeert het moment waarop Jezus Christus, volgens de christelijke overtuiging, opsteeg naar de hemel na Zijn opstanding uit de dood.

Hemelvaart markeert het einde van de aardse aanwezigheid van Jezus Christus na Zijn opstanding. Volgens het Nieuwe Testament vond de Hemelvaart plaats op de Olijfberg, nabij Jeruzalem. Jezus verzamelde Zijn discipelen (zijn volgelingen) en gaf hen de opdracht om het evangelie over de hele wereld te verspreiden, daarna steeg Hij op en verdween. Het betreft hier trouwens niet zomaar een ‘verdwijning’. Christenen zien het vaak als een definitieve ‘troonsbestijging’. Jezus ging naar de bovennatuurlijke wereld en regeert vanaf daar de aarde.

Waarom zijn we dan eigenlijk vrij? In de Middeleeuwen zagen vrijwel alle Europeanen zich als christenen. Op Hemelvaartsdag waren er speciale festiviteiten en kerkdiensten. Langzamerhand werd het toen ook een officiële vrije dag, om de gelovigen de gelegenheid te geven daaraan deel te nemen aan alle activiteiten, zo is te lezen op EO. Vandaag de dag zijn er natuurlijk nog veel mensen gelovig en is het niet gebruikelijk om zo’n feestdag af te schaffen.

Leuke dingen om te doen tijdens Hemelvaart

Ben jij vandaag vrij? En morgen ook? Dan heb je een lekker lang weekend voor de boeg! Er zijn ook heel wat leuke dingen te ondernemen. Onze collega’s van NSMBL hebben een aantal leuke activiteiten voor je op een rij gezet, zodat je je deze dagen niet hoeft te vervelen. Graag gedaan!

Bingen maar: vanaf vandaag is ‘XO, Kitty’ te zien op Netflix