Redactie
Redactie Gezondheid 1 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Hormonen in balans houden? Dan wil je deze dingen liever niet eten

Voel je zonder duidelijke reden vermoeid, opgeblazen of gewoon een beetje off? Dan is de kans groot dat dit te maken heeft met je hormonen. Onze hormonen veranderen continu tijdens de menstruatiecyclus. Fluctuaties in je hormonen zijn dus normaal, maar ook voeding heeft invloed op je hormonen en kunnen een disbalans veroorzaken. Dit zijn de 5 voedingsmiddelen waar je op moet letten als je extra aandacht wilt geven aan je hormonale balans.

Voeding en hormonen: we weten dat het invloed op elkaar heeft, maar welke dingen kun je beter vermijden voor een betere hormoonhuishouding?

Voeding en hormonen

Als je merkt dat je de laatste tijd wat minder goed in je vel zit, is het slim om eens extra te letten op je hormoonbalans. Dit begint bij een normale menstruatiecyclus, maar ook voeding kan veel verschil maken in je hormonale balans.

Hormonen hebben invloed op heel veel dingen in je leven: je mentale gezondheid, slaap, stresslevel, verzadigheidsgevoel, je huid en je humeur. Hormonen werden onlangs niet voor niks ‘de dirigent van je lichaam’ genoemd door internist Max Nieuwdorp in de Volkskrant.

Michelle Sands, schrijfster van het boek ‘Hormone Harmony over 35’ legt op MBD uit hoe groot de impact van voedingskeuzes is op de hormonale balans. Deze 5 voedingsmiddelen kun je beter tijdelijk minderen als je extra aandacht wilt besteden aan een goede hormoonbalans.

Dingen die je hormonen flink beïnvloeden

Deze voedingsmiddelen kun je voorlopig beter even laten staan als je je hormonen in balans wilt houden:

1. Suiker

Als je veel suiker eet zorgt dit voor een hoge waarde van cortisol en insuline in je lichaam: beiden wil je liever niet te hoog hebben. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat we juist nog meer voeding met suiker gaan eten als we gestresst zijn.

Insuline wordt door je alvleesklier aangemaakt, als je veel suiker eet om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Te veel insuline kan zorgen voor vermoeidheid, stemmingswisselingen en op den duur zelfs leiden tot insuline-resistentie.

2. Cafeïne

Nee, we gaan niet zeggen dat je je favoriete warme drank in de ochtend niet meer mag drinken, maar weet wel dat het invloed kan hebben op je hormonen. Cafeïne zit in de meeste soorten thee en koffie, wat we nogal veel drinken met de koude herfstdagen in het vooruitzicht.

Door cafeïne komen de hormonen adrenaline en cortisol vrij: dit zorgt voor een alerte lichaamshouding, verhoogde bloeddruk en hartslag en kan ook spierspanning en hoofdpijn veroorzaken.

Ook is het belangrijk voor je slaap dat je niet te veel cortisol in je lichaam hebt, want hierdoor val je je moeilijker in slaap en kun je lastiger in je diepe slaap komen. Je voelt je dan meer vermoeid overdag en hebt moeite met gefocust te blijven tijdens je werk of studie.

Ook stijgt het niveau van het hongerhormoon ghreline als je niet genoeg slaapt en daalt juist het verzadigingshormoon leptine. Hierdoor is de kans groter dat je meer gaat eten dan je nodig hebt. Ghreline zorgt er ook voor dat je meer cravings krijgt naar zoete dingen.

3. Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen worden vaak gezien als gezond alternatief voor suiker, maar ze kunnen je hormoonbalans flink overhoop gooien. Dat zit namelijk zo: kunstmatige zoetstoffen worden nadat ze zijn verteerd, opgenomen in je bloed.

Daar misleiden ze je alvleesklier zodat deze denkt dat er te veel glucose in je bloed zit, waardoor het insuline afgeeft. Maar er is helemaal geen echte suiker aanwezig die de insuline kan afbreken en hierdoor heeft het hormoon niks te doen. Zo blijft het langer en onnodig in je bloedbaan en ontstaat er een disbalans.

4. Alcohol

Alcohol en hormonen zijn geen vrienden, dat wisten we al langer. Deze hormoonverstoorder kan ervoor zorgen dat je oestrogeengehalte verhoogt door het oestrogeenmetabolisme te verstoren. Dit zorgt voor vervelende, hormonale klachten, zoals een opgeblazen gevoel, onregelmatige menstruatie en gewichtstoename.

Daarnaast heeft alcohol ook invloed op de hormonen die stemming en slaap reguleren. Beter dus om dat glaasje wijn even te laten staan als je wilt focussen op je hormonen en voeding.

Is alle alcohol even slecht? Volgens Sands kunnen sommige alcoholische dranken meer schade veroorzaken dan andere. Als je met mate, biologische, goed geproduceerde rode wijn drinkt kan dat minder groot negatief effect hebben.

5. Bespoten groente en fruit

Om te voorkomen dat groente en fruit ziek worden of doodgaan worden er pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze chemische stoffen hebben invloed op je hormoonbalans: zo beïnvloeden ze je darmflora en juist deze is heel belangrijk voor je hormoonproductie. Ook veroorzaken ze meer ontstekingen en word je lever hierdoor extra aan het werk gezet.