Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 26 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Mannen zijn óók onzeker en dit zijn hun grootste pijnpunten

Even eerlijk: wij vrouwen zullen altijd een klein beetje onzeker zijn. Natuurlijk praten wij hierover en horen we vaak genoeg dat we ‘mooi zijn zoals we zijn’. Tja, wij blijven eigenwijs en zullen dit negen van de tien keer niet aannemen. Maar als wij ons dan kwetsbaar opstellen, waarom horen we dan nooit iets over onzekerheden van mannen? Laten we even relativeren, want ja, shocking: ook mannen zijn onzeker.

Waarom mannen niet over onzekerheden praten

Het hebben van onzekerheden, deze tonen en erover praten is iets wat veel mannen als kwetsbaar ervaren. Het is minder ‘mannelijk’ om hierover te praten, dus zwijgen de meeste mannen gewoon. Als mannen eenmaal een relatie aangaan met een vrouw, is dit dan ook een gevalletje van onzekerheid. Is hij wel open genoeg? Is hij niet té open? Is hij nog wel mannelijk genoeg als hij over zijn emoties praat? Onzekerheden zijn hartstikke normaal en wij vrouwen zijn stiekem ook gewoon een beetje nieuwgierig waar mannen zich onzeker over voelen. Daarom hebben wij de meest voorkomende onzekerheden van mannen op een rijtje gezet, zodat jij jouw lover misschien een beetje kunt ondersteunen af en toe. We’re all human.

Lichaam

Lijkt een open deur, maar ook mannen zijn onzeker over hun lichaam. Uit onderzoek van Spuiten en Slikken en 3Vraagt blijkt dat dit bij 4 op de 10 mannen het geval is. Als wij vrouwen op social media scrollen komen wij alleen maar dikke billen, smalle heupen en grote borsten tegen. Niet gek dat wij onzeker worden van dit onrealistische beeld dat social media ons geeft. Je raadt het al: mannen worden ook beïnvloed door de schoonheidsidealen waar het hele internet vol mee staat. Grote spieren, weinig vet.. je kent het wel.

Journalist Stijn de Vries, die in de docuserie ‘Mooi Man‘ onzerzoek doet naar de onzekerheden van mannen vertelt: “Ik zie al jaren alleen maar perfectie op Instagram, in reclames, actiefilms en porno: iedereen is gespierd en heeft een sixpack. Ik dacht de hele tijd: ik heb dat niet, maar ik wil het wel. Ik vind het tegelijkertijd ook jammer dat ik dát wel wil.” Uit de documentaire komt ook naar voren dat veel mannen last hebben van onzekerheden waar vrouwen zich ook in kunnen vinden. Zoals overgewicht, ondergewicht of het hebben van te veel lichaamshaar, ook de man boobs en hun kont is een onzekerheid.

Een mooie bos haar

Sommige mannen krijgen op vroege leeftijd al te maken met haaruitval of een teruggetrokken haarlijn. Kaal worden is iets waar mannen maar weinig aan kunnen doen en dan ook erg onzeker over zijn. Het is niet voor niets dat steeds meer mannen naar Turkije vliegen voor een haartransplantatie. Mannen associëren kaal worden namelijk vaak met minder aantrekkelijk, minder mannelijk en er ouder uitzien dan de echte leeftijd.

Sexy time

Ja ook mannen zijn onzeker als het op seks aankomt. Vanzelfsprekend zijn veel mannen onzeker over de grote van hun penis en hoe het ruikt down there. Maar mannen denken ook veel na of een vrouw hem wel aantrekkelijk genoeg vindt, of ze het wel goed doen in bed, of ze niet te snel klaarkomen en of de vrouw er wel van geniet.. Tegelijkertijd is het natuurlijk helemaal niet gek en kunnen wij vrouwen ons ook hartstikke zorgen maken als het om seks gaat.

Hoe lang ben je?

Volgens veel mannen is de meest gestelde vraag op Tinder: hoe lang ben je? Voor kleine mannen is hun lengte een grote onzekerheid. Als vrouwen deze vraag stellen, herinneren zij zich hoeveel belang vrouwen hechten aan de lengte van een man en dat zij waarschijnlijk dus te klein zullen zijn. Mannen vinden het daarom ook lastig om op langere vrouwen af te stappen.

Dit vinden mannen juist ontzettend aantrekkelijk aan de vrouw