Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 15 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Waarom bedrogen worden door je partner je alleen maar sterker maakt

Vreemdgaan is ongeveer het ergste wat je kan overkomen in een relatie. Degene waar je zielsveel van houdt, besluit om zijn liefde of zijn lichaam aan iemand anders te geven. Vreemdgaan is een keuze die de ander maakt. Jij vertrouwt je wederhelft volkomen en je hebt de hele wereld voor hem over en voor jullie liefde samen. Tot je ontdekt dat hij vreemdgaat. En dan stort je wereld in.

Als de ander vreemdgaat sta jij machteloos. Hoe graag we de ander ook voor onszelf willen houden, de reality check dat dit niet is gelukt, komt hard aan. De pijn die hierna volgt is niet uit te leggen in woorden. Niemand kan het begrijpen, behalve degenen die dit hebben meegemaakt.

Het gevoel alsof je niet meer kan ademen, er een steen in je buik ligt, en een pijn die door iedere vezel van je lichaam trekt. Het breekt letterlijk je hart. Niet in een paar stukken, maar in een miljoen kleine stukjes die vervolgens verdwalen door je hele lichaam. Alles doet zeer, het leven staat even stil.

Je zag alles rooskleurig in, je had geen idee. Misschien een vaag vermoeden, maar dan alsnog raakt de waarheid je harder dan je ooit zou kunnen denken. Er is iets kapot, voor altijd.

Maar als je denkt dat dit het einde van de wereld is, heb je het fout. Ja, het doet verschrikkelijk veel pijn. En ja, het is verre van oké dat je partner je heeft verraden, bedrogen en tegen je heeft gelogen. Maar guess what, je komt er uiteindelijk beter uit dan ooit.

Je hart zal namelijk langzaam weer helen. Hoelang dat duurt? Dat verschilt. Afhankelijk van de duur van je relatie en de intensheid van jullie liefde. Maar je hart gaat helen. En naarmate de tijd verstrijkt, word je iedere dag weer een stukje gelukkiger, én neem je een waardevolle les mee:

Het maakt je sterker dan ooit tevoren

Je kent de uitspraak ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ vast en zeker. En deze uitspraak is er niet voor niets. Door een gebroken hart word je stabieler dan ooit. Dat komt door de emotionele pijn die je hebt doorstaan. Als het net is gebeurd kun je je hoogst waarschijnlijk niet voorstellen dat je er ooit bovenop komt. Maar als je weer begint te lachen, zul je merken dat dit niet waar was. En dat je ervan hebt geleerd.

Je spendeert je leven niet aan de verkeerde

Misschien had je het niet verwacht dat het zou gebeuren. Dacht je dat hij voor altijd zou zijn. Dat jullie relatie echt goed zat. De waarheid is hard, blijkbaar ontbrak er iets. Vreemdgaan gebeurt namelijk zelden in het begin stadium van je relatie omdat je dan helemaal vol bent van elkaar. Maar na een tijdje is het gewoon zoals het is, en als je er niet voor vecht samen, dan wordt het normaal om samen te zijn en daardoor minder spannend.

Vreemdgaan vult zoiets natuurlijk niet aan, maar toch gebeurt het omdat er blijkbaar voor hem iets niet voldoende was om trouw te blijven aan jou. En dat maakt hem niet de juiste man voor jou. Jullie horen blijkbaar niet bij elkaar. Wees blij dat je daar nu achter komt. Tijd genoeg om een man te vinden die jou wél waard is.

Je leert hoe belangrijk het is om op je eigen benen te staan

Hoe gelukkig een ander jou ook kan maken, het is ontzettend belangrijk om je eigen boontjes te kunnen doppen, en een fijn leven te hebben zonder een man. Hij mag een geweldige aanvulling zijn, maar niet de helft van jou. En dat leer je door zo’n enorm heftige ervaring meer dan ooit. Zorg dat jij gelukkig bent met jezelf, en dat een partner nooit jouw leven overneemt. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, en daardoor is het belangrijk dat jij 100% happy bent met jezelf. En door deze ervaring hou je zometeen meer van jezelf dan je ooit hebt gedaan.

En ondanks dat je het je ergste vijand niet gunt om erachter te komen dat je partner vreemd is gegaan, worden we er sterker dan ooit van. En daar houden we ons aan vast.