Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 3 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom mooie vrouwen juist zo verschrikkelijk onzeker zijn

Ken je dat? Dat wanneer je naar een mooie vrouw kijkt je meteen denkt: ‘Wat moet zíj gelukkig zijn zeg’. Hoe vreemd is dat eigenlijk? Maar wat gaat er nu eigenlijk allemaal schuil achter al die veel te mooie vrouwen? Meer dan je denkt.. Vervelend genoeg heeft onze samenleving de ultieme val gezet: Hoe mooier je bent, hoe nog veel mooier je alleen nog maar kunt worden. Mooie vrouwen zien niet de dingen die wij zien in de spiegel, ze zien alleen maar wat ze niet willen zien.

Waarom nou toch? De meest voor de hand liggende theorie is het Voetstuk Complex. Je zet een mooie vrouw op een voetstuk en vervolgens moet ze er op een gegeven moment wel vanaf vallen. Wanneer mensen je namelijk voornamelijk op je uiterlijk beoordelen, heb je ook meteen heel wat hoog te houden met dat uiterlijk. En wanneer je dat niet doet, dan zul je struikelen. Voor de ogen van iedereen.

Dat verklaart ook waarom we allemaal zo graag klikken op make-uploze selfies, kijken naar de zoveelste valpartij van Jennifer Lawrence, tepels spotten op de rode loper, of waarom er uberhaubt zoveel paparazzi is. Elke look, maar vooral elke mislukte look wordt breed uitgemeten op social media, in magazines en in de krant.

En ondertussen willen we toch allemaal mooi zijn. We maken er een eindeloze competitie van. Je bent mooi, maar niet zó mooi als dat andere meisje. We maken een vorm van mooi zijn ‘de mooiste vorm’, terwijl er eigenlijk maar één vorm is, en dat is gewoon mooi zijn. Maar dat lijken we nog niet te kunnen accepteren.

Oftewel, het is eigenlijk geen wonder dat de mooie meisjes bang zijn. Op een dag zijn hun looks verdwenen als sneeuw voor de zon. Wat blijft er dan nog over?

Mooie vrouwen:
1. worden vaak meteen op hun uiterlijk worden beoordeeld in plaats van op hun misschien sprankelende karakter.
2. worden ervan overtuigd dat ‘mooi zijn’ alles is wat ze hebben.
3. worden vaak omschreven als ‘mooi’ en daar blijft het bij.
4. weten dat schoonheid op een dag vergaat.
5. merken dat mensen vaak geen zin hebben om verder te kijken naar de persoon erachter.

Oftewel, mooie vrouwen hebben genoeg redenen om onzeker te zijn. Misschien moeten we ons voornemen deze punten om te draaien. Iedereen verdient het te genieten van zijn of haar uiterlijk.