Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Huidverzorging 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zuren in je huidverzorging: wat zijn dit en waar zijn ze goed voor?

De combinatie van zuren en huid klinkt natuurlijk niet heel uitnodigend. Maar, geloof ons als we zeggen dat dit ingrediënt een positieve werking heeft op je huid. Fruitzuren (AHA), hyalonzuur, ascorbinezuur, salicylzuur (BHA), azelaïnezuur ga zo maar door. Allemaal zijn ze ergens goed voor, maar welke werking heeft welk zuur?

Wij leggen het aan je uit.

AHA’s, BHA’s EN PHA’s

AHA zijn wateroplosbare zuren. Losse huidcellen worden door dit product van de huid geweekt, hierdoor werkt dit als een soort peeling. Hoge concentraties van dit zuur worden alleen op professioneel gebied gebruikt.

BHA is oplosbaar in olie. Een veel voorkomend BHA is salicylzuur. Net als AHA’s, zorgen BHA’s er ook voor dat losse huidcellen van de huid worden geweekt, alleen dan in de diepere huidlagen.

PHA lijkt op AHA, maar dringt minder diep in de huid door. Het ingrediënt verwijdert vooral dode huidcellen op de opperhuid. PHA’s zijn iets milder en zijn goed als je een gevoelige huid hebt.

Waar zijn deze zuren goed voor?

AHA’s zijn verhelderend, gladmakend en herstellend. BHA’s zijn het best voor de vette en acne-gevoelige huid en hebben antibacteriële eigenschappen. PHA’s zijn goed om vocht vast te houden.

AHA’s helpen het huidvernieuwingsproces, zorgen voor een stalende huid en gaan het zichtbare verouderingsproces van de huid tegen. BHA’s voorkomen onzuiverheden en acne op de huid, door onderhuidse verstoppingen. PHA’s zijn goed voor alle huidtypes, dus ook als je een gevoelige huid hebt. Het voorkomt een doffe huid en heeft een mildere werking van alle werkingen die de andere zuren ook hebben.

Hoe vaak moet je de zuren gebruiken?

Dit verschilt per zuur, op de verpakking kan je vaak lezen of dit 2 keer per dag is of 1 keer per week. Verder moet je goed letten op de reactie van je huid, die weet namelijk het beste wat hij aankan.

Kan je verschillende zuren tegelijk gebruiken?

Sommige verzorgingsproducten combineren de verschillende zuren al, dit kan je zelf ook doen. Gebruik op verschillende avonden in de week een ander zuur. Dit zal voor een goed resultaat zorgen.

CBD in huidverzorging: wat is het en wat zijn de voordelen voor je huid?