Emma Toussain
Emma Toussain Life 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

5 x redenen dat Hyves leuker was dan Instagram of Facebook

Die goede oude tijd. Je zal deze uitspraak vaker hebben gehoord van bijvoorbeeld je opa of oma, maar ook wij kunnen nu al met een beetje weemoed terugkijken op onze kindertijd. Dan hebben we het over de jaren tussen 2000-2010, dat waren natuurlijk écht de jaren waarin het digitale tijdperk zich ontwikkelde. We hadden computers en telefoons, die waren echter nog een stuk simpeler.

Op een gegeven moment werden de koelkastcomputers ingewisseld voor plattere schermen én kreeg je dingen zoals social media. Spannend en heel erg leuk, vooral toen Hyves opkwam. Soms willen we ‘t wel terug, vandaar dat we je nu vier redenen geven waarom Hyves eigenlijk leuker was dan andere social media-kanalen.

5 x redenen dat Hyves leuker was dan Instagram of Facebook

Weet je nog? Je was klaar met school en fietste als een sodemieter naar huis om in te kunnen loggen op de computer. Telefoons met apps waren er nog niet en internet op je telefoon was echt een luxe. Vaak had je een vader of moeder met werktelefoon inclusief internet, maar dat ging toen wel nog met de snelheid van een slak. Als je eenmaal thuis was (en je broertje of zus niet achter de computer zat) was het eindelijk tijd om je pagina te updaten.

1. Krabbels en plaatjes

Alleen al de termen waren zo veel leuker. Dat komt ook omdat Hyves een Nederlanse website was, waardoor alle termen ook in het Nederlands bedacht konden worden. Zo kon je elkaar krabbelen: berichtjes achterlaten op elkaars pagina. Vaak waren dit hele liefdesberichten van je bff’s (HVJ, WJNMK) zodat iedereen kon zien hoe geliefd je was. Maar.. soms had je ook ‘ruzie’ via krabbels en dan kon iedereen meelezen met deze feud. Vooral lekker als het bij anderen was natuurlijk. Ook kon je plaatjes bij elkaar achterlaten (onze favs waren glitterplaatjes) zodat je je bericht nóg leuker kon maken. Ook was de :dancingbanana: een populaire emoji om te gebruiken. Wat liep Hyves eigenlijk voor op alles hè?!

2. ‘Respect’

Natuurlijk had je ook een profielfoto (want hoe moest je anders opvallen?) en die moest natuurlijk regelmatig vervangen worden. Aan de slag met je fotocamera dan maar en poseren! Als je dan de perfecte foto had gemaakt moest deze geupload worden – en dan konden al jouw vrienden reageren of liken, maar dat heette toen ‘respect’. Eigenlijk wel lief.

3. Je pagina personaliseren

Tjsa, dit is ook zo veel leuker dan die standaard Facebook-of Instagrampagina’s. Je kon hier eigen lettertypes kiezen, achtergronden en ook kon je je eigen pagina helemaal indelen zoals je zelf wilde. YouTube-video’s vastmaken met je favo songs bijvoorbeeld.

4. Polls

Wie weet deze nog? Dat je een poll bedacht om achter antwoorden te komen van vriendinnen of crushes? Beetje cringe, maar wel leuk om zo informatie te krijgen.

5. WieWatWaar

De eerste statusupdates! Wat waren we aan het doen? Met wie? En had je nog een emotionele quote? Dan kon deze ook geplaatst worden. Later werden deze gedachtes verplaatst naar Twitter, maar het was wel leuk om te zien wat iedereen aan het doen was. Het was voor het eerst dat je meer meekreeg evan mensen om je heen dan alleen op school of sport.

Geraldine Kemper over waarom haar vader afwezig was: ‘Hij was verslaafd’