Redactie
Redactie Mentale Gezondheid 23 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

5x gemakkelijke manieren om opgekropte emoties los te laten (zonder te huilen)

Het gevoel dat je heel verdrietig bent, maar de tranen willen maar niet komen. Een boos gevoel diep vanbinnen, maar je kunt die woede maar niet loslaten. Of wat dacht je van een angstig gevoel in je buik dat maar niet weggaat? Deze en tal van andere opgekropte emoties hebben we allemaal wel eens. Toch is het belangrijk dat jij een manier vindt om deze emoties uit je lijf te krijgen.

Wanneer je namelijk te lang met deze opgekropte emoties blijft lopen, kan het je letterlijk en figuurlijk opvreten. Het kan zelfs tot een burn-out of depressie leiden.

Opgekropte emoties

Het loslaten van opgekropte emoties; dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Toch zul je zien dat emoties best snel kunnen verdwijnen. Emotie, oftewel emotion is namelijk niets anders dan energy in motion. En die energie zal op de één of andere manier uit je lichaam moeten.

Dans je emoties eruit

Trek gemakkelijke kleren aan (of trek lekker alles uit), sluit je gordijnen, en zet muziek op waar jij lekker op kunt bewegen. Dat kunnen primal tonen zijn met veel beats, maar dat ook een lekker techno nummer zijn: het is jouw feestje. Wanneer het de eerste keer is dat jij in je eentje staat te dansen, kun je je wellicht even onwennig voelen. Toch zul je al gauw merken dat je minder zult piekeren, en de emoties tijdens het dansen kan laten loslaten.

Self pleasure

Wist je dat het hebben van een orgasme een super goede manier is om vastzittende emoties los te laten? Wellicht heb je zelfs weleens moeten huilen of lachen na een orgasme. Dat komt omdat er tijdens zo’n hoogtepunt allerlei energie vrij komt. Wanneer je vastzittende gevoelens ervaart, kan het dus helpen om jezelf te verwennen en zo’n hoogtepunt te gunnen. Wedden dat je je daarna vrijer voelt?

Doe een intensieve work-out

Een intensieve work-out kan enorm helpen bij het loslaten van vastzittende emoties. Rennen, zwemmen, een intensieve yogales of krachttraining hebben allemaal hetzelfde effect: jouw energie zal door jouw lichaam vloeien. Daarbij kunnen allerlei gevoelens vrijkomen, die je tijdens het sporten vervolgens gemakkelijk kunt loslaten.

Boek een massage

Wanneer jij toch geen zin hebt in een danssessie of intens orgasme, kun je wellicht een massage boeken. Een full body massage zal namelijk helpen om vastzittende gevoelens in beweging te krijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is te ontspannen en je zult vanzelf zien dat energie door je lichaam stroomt en verplaatst.

Mediteer

Waarschijnlijk één van de dingen waar je het meest tegen opziet wanneer je last hebt van opgekropte emoties. Je zult weerstand voelen tegen een bepaalde emotie, en het laatste waar je zin in hebt is op een yogamatje in kleermakerszit te wachten tot een emotie naar boven komt. Toch is dit precies de manier waarop jij je emoties kunt loslaten. Of je nu op de bank zit, of in je bed gaat liggen: zolang jij maar in stilte kan concentreren wat er in jouw lichaam gebeurt wanneer je de tijd neemt om te luisteren.

Je kunt nog zo’n scherpe geest hebben, of hoog intellect: wanneer het om emoties gaat, zul je je mind even moeten uitschakelen. Emoties zijn namelijk het terrein van je lichaam, en daar zul je mee aan de slag moeten. Zoals Mooji het al vaak genoeg zegt: “Your body knows the way, just listen.”

Het trucje van Hicks: ‘Leer gemakkelijk controle te hebben over je emoties’