Emma Toussain
Emma Toussain Mentale Gezondheid 11 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

8 signalen dat jij dringend op vakantie moet gaan

Wanneer is de laatste keer dat jij op vakantie bent geweest? Het kan makkelijker zijn om gewoon thuis te blijven, maar er zijn genoeg signalen die er op wijzen dat jij dringend een vakantie nodig hebt.

Weekje zon? Helemaal nu het hier zo koud is?

Op vakantie

Los van een lekker kleurtje is een vakantie ook erg goed voor onze mentale gezondheid. Even geen verplichtingen, heerlijk eten, rustige dagen, uitslapen, zon (of sneeuw) zijn dingen die jouw geest tot rust brengen. Af en toe hebben wij als mensen gewoon even zo’n pauze nodig. Een soort resetknop. Als de vakantie erop zit dan heb je weer genoeg energie om de problemen in het dagelijks leven aan te pakken.

8 signalen die er op wijzen dat jij dringend een vakantie moet boeken

Jij zit vast niet te wachten op oververmoeidheid, een burn-out of een depressie. Want ja, dat kan er gebeuren als je te lang niet op vakantie gaat. Altijd maar ‘aan’ staan en altijd maar werken is niet goed, voor niemand.

Dus.. herken je deze signalen? Dat moet je toch snel dat reisje boeken.

1. Je voelt je negatief

Ben je ongemotiveerd en heb je ‘s ochtends niet zo veel zin om je bed uit te komen? Is jouw glas half leeg in plaats van half vol? Geen goed teken..

2. Je hebt veel fysieke pijntjes

Heb jij een pijnlijke nek, stijve schouders, gevoelige knie of beurse elleboog? Jij hebt echt even de tijd nodig om bij te trekken.

3. Je hebt moeite met slapen

Pieker jij ‘s nachts? En sta je ‘s ochtend lastig op? Dit kan er ook op wijzen dat jij even een kleine pauze nodig hebt. Nee, niet van een uurtje. Of een dag. Het liefst één á twee weken!

4. Je gaat fouten maken op werk

Niet omdat je het wil, maar omdat je vermoeid raakt. Als je moe bent ga je vaak minder nauwkeurig te werk, omdat de focus weg is.

5. Je neemt ongezonde copingstijlen aan

Elke dag een wijntje na het werk valt niet onder ‘relaxen’.. dat is problematisch.

6. Werk is je leven

Beantwoord jij ‘s avonds stiekem nog wat e-mails? Werk jij af en toe in het weekend? Zorg voor een gezonde balans.

7. Zelfs de kleinste problemen worden je teveel

Heb je je puntenslijper laten vallen? Is de kaas op? Als je snel gefrustreerd raakt (huilen.. boos worden) om dit soort ‘kleine issues’ dat is de maat echt vol.

8. Je gaat je afreageren op anderen

Zoek je vaker ruzie met je partner, moeder of beste vriendin? Dan is het al helemaal tijd om even een serieuze pauze in te lassen. Nu nog hopen dat je partner of vriendin nog mee wil op vakantie.

Volgens je sterrenbeeld ben jij deze persoon op vakantie