Redactie
Redactie Relaties 22 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

8x dating gewoontes die jou heel aantrekkelijk maken

Daten is voor iedereen anders. Waar de één het heel spannend vindt en geen hap door de keel krijgt, staat de ander er stukken zelfverzekerder in. Of jouw hersenen nu overuren maken door alleen nog maar aan die ene date te denken, of dat je nonchalant van date naar date hopt, soms is het handig om jouw gevoelens onder controle te krijgen. Daarom delen onze collega’s van Bedrock dating gewoontes waar je een aantrekkelijker persoon van wordt.

De beginperiode van daten is spannend en gezonde zenuwen horen daarbij. Toch krijgen sommige mensen de zenuwen niet onder controle of hebben ze na een date altijd een onaangenaam gevoel.

Aantrekkelijke dating gewoontes

Deze tips helpen een handje om de boel onder controle te houden.

1. Take it slow

Wanneer je tevreden bent over jezelf en jouw leven, dan heb je geen haast. Probeer het leven vol te leven en pas wanneer jij je authentieke zelf bent, kun je je volledig overgeven aan een ander. Als de liefde al in jou zit, zoek je dit niet buiten jezelf. Mensen die een vervuld en gelukkig leven leiden, hebben vaak goed zelfinzicht en omarmen zichzelf volledig. De positieve én negatieve kanten. Daarom zijn ze niet op zoek naar erkenning van buitenaf.

Ze hoeven zich niet te voeden met bevestiging om zich goed te voelen en hebben daarom geen haast om een relatie te vinden. De beste relatie die ze hebben is namelijk die met zichzelf, en dat is voor een ander enorm aantrekkelijk. Als je van jezelf houdt, is het voor een ander ook stukken makkelijker om van jou te houden.

2. Volwassen kwetsbaarheid

Ervaar jij het gevoel dat jouw liefde na een date nooit wordt beantwoord? Wees dan kritisch en eerlijk naar jezelf. Omarm en accepteer jij jezelf volledig? Voel jij liefde voor jezelf en nog belangrijker: durf jij je authentieke zelf aan een date te laten zien? Ofwel, durf jij jezelf kwetsbaar op te stellen? Door kwetsbaarheid geef je een ander de kans om jou écht te zien waardoor een ander volledig van jou kan houden. Jezelf kwetsbaar opstellen is trouwens niet hetzelfde als oversharing en al jouw emoties bij de ander dumpen.

3. Sterke identiteit

Hoewel iedereen empathisch wil zijn en zich in wil leven in een ander, is het net zo belangrijk om voor jezelf op te komen. Mensen met een sterke identiteit hebben een gevoel van goed en fout en zijn niet bang om het oneens te zijn of op te komen voor hun eigen overtuigingen, waarden en principes. Wanneer je tijdens een date gefocust bent op het meepraten om de ander een goed gevoel te geven, straalt dit af op jouw persoonlijkheid.

4. Probeer niks te bewijzen

In een gezonde relatie wil je geven en nemen. De toon hiervoor wordt tijdens een eerste date al gezet. Associeer jouw eigenwaarde niet met wat je kan betekenen voor een ander en met wat je al hebt bereikt in het leven. Vaak draait dit uit op een onemanshow, waarbij de een het hoogste woord voert terwijl de ander wordt ondergesneeuwd. Bij een date draait het om elkaar leren kennen en niet om de ander imponeren.

5. Keuzes maken

In plaats van het datingrijk te betreden om ‘gekozen’ te worden, kies je zelf. In plaats van jezelf af te vragen: ben ik wel goed genoeg voor de ander, hecht je veel meer waarde aan een potentiële partner die voor jou de moeite waard is. Je durft keuzes te maken en weet wat wel of niet goed voor jou is.

6. Leven in de realiteit

Daters die de ander zien zoals hij of zij is, zonder het plaatje te idealiseren en een fantasie te creëren, hebben een grotere kans van slagen in de liefde. Je kunt jouw verwachtingen niet op een ander projecteren. Realistisch daten is dus belangrijk om de kans van slagen te vergroten. Dit doe je bijvoorbeeld door oprecht te luisteren en interesse te tonen.

7. Directe communicatie

Passief agressief gedrag of jezelf niet uitspreken, maar wel verwachten dat de ander je begrijpt zijn manieren hoe je niet wil communiceren. Wees duidelijk en direct over jouw behoeften, verwachtingen en grenzen.

8. De kracht op weg te lopen

Hoe hoog de verwachtingen van een date ook geschapen zijn, als iets niet werkt is het nog altijd krachtiger om weg te lopen. En dan bedoelen we niet: wegrennen bij het eerste ongemakkelijke moment. Pas als je merkt dat de klik er totaal niet is of dat jullie levens totaal niet bij elkaar passen, is het verstandiger om er meteen een punt achter te zetten. Al is het verlangen naar een relatie nog zo groot, de wanhoop mag nooit groter zijn.

Heb jij sterke dating gewoontes die succesvol blijken te zijn?

De 3 gewoonten die je wilt afleren voor een gezonde relatie