Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Life 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Noor (20): ‘Ik zie mijn vriendinnen minder vaak om geld te besparen’

Verhalen die je liever niet aan de grote klok wil hangen óf aan je eigen vriendinnen wil vertellen, terwijl het wel de hoogste tijd is om je hart te luchten. Say no more. In ‘Confessions’ lees je iedere week verhalen en gebeurtenissen die soms herkenbaar zijn, en soms ook niet. Maar een ding hebben wij allemaal gemeen: ieder van ons heeft wel eens iets meegemaakt of gedacht wat je liever niet openlijk uit. Omdat je denkt dat je de enige bent.

Deze week vertelt Noor* over hoe haar vriendinnen veel geld uitgeven terwijl zij dit niet altijd fijn vindt.

Geld uitgeven met vriendinnen vind ik lastig

“Regelmatig gaan mijn vriendinnengroep en ik gezellig uiteten, pakken we een terrasje, gaan we borrelen of een avondje uit. Mega gezellig natuurlijk en dit hoeft ook helemaal niet extreem duur te zijn. Toch kwam ik erachter dat ik mij vaak schuldig voelde tegenover mezelf, als we wéér naar een restaurant gaan of als we eten bestellen. Ik vind het samen zijn met mijn vriendinnen hartstikke leuk en deze momenten koester ik ook zeker. Maar vaak denk ik: ‘het kan toch ook op een andere manier?’

Wij houden met zijn allen nogal van lekker eten en lang tafelen. Maar om nog twee extra cocktails per persoon te bestellen, naast de al zes leeggedronken flessen wijn, vind ik wat overbodig. Hierdoor gaat de rekening al snel van 40 naar 65 euro per persoon. Uiteindelijk splitten we altijd de rekening. Ik wil mijzelf dan ook niet tekort doen en andersmans cocktails sponsoren.”

Op zoek naar een oplossing

“Ik kwam erachter dat ik me bij dat soort situaties niet altijd prettig voel en het geld ook hard nodig heb om bijvoorbeeld mijn huur te kunnen betalen. Natuurlijk stel ik ook weleens voor om gezellig een wijntje bij iemand thuis te drinken en dat doen we dan ook vaak. Maar toch betrap ik mezelf erop dat ik in sommige situaties liever zeg: ‘ik kom later of ik sluit na het eten wel aan’ terwijl ik er vanzelfsprekend net zo graag vanaf het begin al bij had willen zijn.

Wat ik ook vaak voorstel, is of ik even langs de supermarkt zal gaan. In de zomer bijvoorbeeld ga ik vaak met vriendinnen naar het strand. Het enige is dat ik altijd degene ben die langs de supermarkt gaat om de nodige wijnflessen en wat eten in te slaan, en dat is ook niet altijd leuk. Maar als ik dat niet doe gebeurt het helemaal niet het niet en halen we alles bij de strandtenten. Reken maar uit… dat kost erg veel geld.”

Niet mee gaan is ook geen optie

Inmiddels speelt dit al een tijdje. Maar het zijn én blijven mijn vriendinnen waarmee ik ook super hard kan lachen en die ik voor geen goud zou willen missen. Om dan na het eten uit te gaan rekenen wie wat heeft gehad en hoeveel iedereen precies moet betalen vind ik ook zo wat. Zeker omdat ik zelf misschien wel het meeste geld op mijn rekening heb staan.. Maar ja, dat heeft ook zo zijn redenen. Ik kijk het voorlopig dus nog maar even aan. Wel probeer ik ze minder vaak te zien, maar daar wordt ik ook niet gelukkig van.”

Wil je ook je hart luchten of een verhaal kwijt zodat jij in de volgende ‘Confessions’ verschijnt? Stuur ons een mailtje via [email protected] 

*De echte naam is bekend bij de redactie

Confessions: ‘Ik laat mijn Tinder dates voor alles betalen zodat ik kan sparen voor een scooter’