Emma Toussain
Emma Toussain Food 1 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

De viandel: waarom jij deze krokante frituursnack vandaag nog wil eten

Al het eten wat je in de frituur stopt is lekker, toch? Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar die zijn wij nog niet tegengekomen. We zijn goed bekend met de frikandel en de kroket, maar wist je dat er een soort combisnack bestaat? Een krokante frikandel? Het is niks nieuws, sterker nog, het hapje is al zo’n 35 jaar oud. Maar toch willen we erover schrijven, want het blijkt dat veel mensen toch niet weten dat dit bestaat. Dus, bij deze.

De viandel

De ultieme Nederlandse snack is frikandel. Mora ging in het jaar 1987 de uitdaging aan om een variant van de frikandel op de markt te brengen. Het resultaat was de Viandel, een snack van zacht, kruidig vlees in een extra knapperig jasje. Klinkt goeee-hoeed!

Nou, we weten niet of je nog meer redenen moet hebben, maar we zetten er tóch een aantal voor je op een rij.

1. Het is een knapperige frikandel

Frikandellen zijn de beste uitvinding ooit, maar we snappen dat sommigen niet zo lekker gaan op het ietwat slappe buitenkantje. De viandel is krokant, dus dan is dat geen argument meer.

2. Het glijdt minder, handig voor op een broodje

Als jij een broodje frikandel eet, is de kans groot dat de frikandel gaat schuiven. De viandel is wat ruwer, waardoor deze makkelijker blijft liggen. Toch handig.

3. Je bent een stuk origineler dan de meeste Nederlanders

‘Doe maar.. een viandel’, said no one ever bij de snackbar. Altijd die verdomde kroket, ‘t wordt ook saai voor de medewerkers. Met een viandel ben jij nét dat sprankeltje orginaliteit wat de werkdag leuker maakt.

4. De naam is leuk

Viandel klinkt een stuk vriendelijker dan zijn frikan-broertje. Of het klinkt als een soort automerk. Of energiemaatschappij. Anyway, viandelletjes 4 the win!

5 redenen waarom je gelukkiger wordt van een frikandel speciaal dan een relatie