Redactie
Redactie Life 25 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

4 type problematische collega’s en hoe je met ze kunt dealen

Zucht… met sommige collega’s botert het gewoon niet. Je hoeft niet goed bevriend te zijn met ál je collega’s, maar het kan je carrière wel een stuk gemakkelijker (en bovendien leuker) maken als je het goed met je collega’s kunt vinden. Helaas zijn er altijd wel een paar rotte appels te vinden op de werkvloer – en wij zijn er om je daarmee te leren dealen.

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.

We hopen natuurlijk dat je nooit te maken zult krijgen met deze type’s collega’s. Maar als dat wél het geval is, dan leren we je nu hoe je het beste met dit soort mensen omgaat.

1. De collega die werk áltijd doorschuift

Op school had je bij een groepsopdracht áltijd wel één persoon die mee wilde liften op het werk van anderen. Jij deel al het werk, die ander ging er met een goed cijfer vandoor. Zo zou je die collega die zijn werk altijd probeert door te schuiven ook kunnen zien. Deze collega vraagt of jij ergens mee wilt “helpen”, en voordat je het weet zit je zijn of haar werk te maken.

Werk je een-op-een met deze collega? Spreek hem of haar dan op zijn gedrag aan. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de samenwerking, en jij wilt niet de volledige workload op je nemen. Komen jullie er samen echt niet uit, geef dit dan aan bij de leidinggevende.

2. De negatieve collega

Deze collega heeft altijd iets negatiefs te zeggen. Altijd. En ja, het kan soms fijn zijn om een kritische denker bij een brainstorm te hebben zodat je niet verdwaald raakt in een web van optimisme. Maar als een collega continu alleen aan het negatieve kan denken en nooit ergens enthousiast over is, dan kan dat gaan schuren.

Houd in gedachten dat deze collega wel gelijk kán hebben. De uitvoering van een idee kán slecht zijn, ook als jij denkt dat het wel goed gaat. Maar probeer wel door te vragen waaróm deze collega er zo negatief over denkt. Kan deze collega het onderbouwen, of is het een wilde gok? Of is er misschien thuis iets aan de hand waardoor deze collega in een negatieve flow zit?

3. De gossip-queen

Die ene collega die je wakker kunt maken voor een roddel. Je kunt er geen geheimen bij kwijt, want binnen tien minuten weet de hele afdeling het. We kunnen hier kort over zijn: probeer deze collega zo min mogelijk juice te vertellen. Als hij of zij niets heeft om over te roddelen, dan houdt het hopelijk ook snel op.

4. De pestkop

Pesten op de werkvloer komt jammer genoeg veel te vaak voor. Het zal niet gaan om een stukje van een paardenstaart afknippen of spullen afpakken, maar op een ander niveau. Heb je ooit van een collega een mail gekregen waar je een brok van in je keel kreeg, of voelde je je door die collega geïntimideerd of belachelijk gemaakt? Grote kans dat je met een kantoor-pester te maken hebt.

Als je niet direct met deze pester samen hoeft te werken, raden we je aan om zo min mogelijk interactie te hebben. Zoek het pesten niet op. Als je wel echt samen moet werken, verzamel dan verschillende bewijzen. Zet vervelende mails in een map, noteer schrikbarende opmerkingen. Heb je genoeg bewijs verzameld, dan kan je een gesprek met HR aankaarten.

Lees ook: Lach je de hele dag met je collega’s? Dan werk je veel harder