Emma Toussain
Emma Toussain Life 10 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze steden hebben de grappigste Carnavals-namen

Je bent misschien wel bekend met Lampegat (Eindhoven) en Kielegat (Breda), maar wist je dat heel veel Nederlandse steden een alternatieve naam hebben tijdens Carnaval? Wij zetten de grappigste namen op een rij.

Deze steden hebben de grappigste Carnavals-namen

De traditie komt uit Noord-Brabant en is ook een gebruik geworden in sommige plaatsen in Limburg, Gelderland en op andere plekken in Nederland. Voornamelijk onder de rivieren, waar het feest dan ook gevierd wordt. Ben jij niet zo bekend met de Carnavals-namen? Dan zetten wij de grappigste op een rij.

Aalst – Ballengat
Achtmaal – Goudpoeperslaand
Ankeveen – Schuimlikkerveen
Bergharen – Wurmensoppersrijk
Boekel –  Knöllekesland
Ede – Döppertdurp
Giesbeek – ‘t Knorre Dörpke
Gorssel – Kakkersgat
Harmelen – Kwakbollenpoel
Heusden – Wallepoepersland
De Lier – Bukkersgat
Overdinkel – Veldmoezendoarp
Rhenen – ‘t Grebbehol
Roermond – De Sjtad van Sjtuf
Schalkwijk – Platneuzendorp
Sint-Maarten – Sint Knorrenburg

Waarom vieren we eigenlijk Carnaval?

Oké, Carnaval is eigenlijk helemaal van Oorsprong niet zo mega feestelijk. Of nou ja het was wel een viering, maar niet verkleed met liters bier. Carnaval komt van het Italiaanse gezege carne levare en dat betekent ongeveer ‘het wegnemen van het vlees’. Vroeger mocht men tijdens Carnaval namelijk nog even alles tot zich nemen (vooral eten) voordat de vastentijd begon. Het wordt voornamelijk gevierd in Katholieke landen (of delen van een land).

Vreten tijdens het feesten

Carnavalgangers opgelet: FEBO heeft een speciale feestburger in samenwerking met Flügel. Ja, een bizarre combinatie maar het schijnt dé feestsnack van 2024 te zijn. Dus ga jij lekker hossen in een kleurrijk pak dit weekend? Dat weet je nu wel wat je gaat eten. FEBO en Flügel zijn al jaren verbonden aan het nachtleven, om verschillende redenen. “Maar Carnaval hebben ze merken nog nooit bewust samen gevierd”, zo laat FEBO weten. De diehard carnavallers gaan dit weekend hard – veel drank en daar hoort natuurlijk ook een vette hap bij om al die alcohol op te kunnen vangen.

Dit zijn de 5 meest bezochte steden ter wereld