Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Gezondheid 3 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit doet bijna iedereen verkeerd tijdens het tandenpoetsen

Een van de meest basale dingen die een mens al vanaf jongs af aan moet doen, is tandenpoetsen. Een goede mondhygiëne staat namelijk aan de basis van je gehele gezondheid en poetsen is om die reden ook enorm belangrijk. Wij vielen bijna om van verbazing toen we beseften dat de meeste mensen – inclusief wijzelf – deze stap uit het tandenpoetsen helemaal verkeerd doen.

De standaard tandenpoets-routine

Een stralende glimlach begint met goede mondygiëne, en tandenpoetsen is een van de meest essentiële onderdelen daarvan. Doordat het iets is dat we tweemaal per dag doen, heeft bijna iedereen wel een vaste routine. Zo is het het beste om minimaal vier minuten te poetsen. Lijkt misschien lang, maar besef je maar eens hoe kort dat is op een dag van 1440 minuten.

Ook gaat de routine over de manier waarop je je gehele gebit poetst. Een goede routine is bijvoorbeeld om te beginnen bij de onderkaak en zo langzaam van rechts naar links te werken. Hierbij is het belangrijk om zowel de achterkant, als de voorkant te reinigen.

De belangrijke stap die bijna iedereen verkeerd doet

Een andere stap in de standaard routine van veel mensen is om na het poetsen meteen de mond grondig te spoelen met water. Maar opvallend genoeg blijkt dit helemaal niet goed te zijn. Grote shock en horror dus. Dit is waarom:

Waarom je nooit meteen je tanden moet spoelen na het poetsen

De meeste tandpasta’s bevatten fluoride. Dit is een essentieel ingrediënt dat helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van gaatjes. Het werkt door zich aan het landoppervlak te hechten en helpt bij het demineraliseren van tanden, waardoor ze sterker worden en bestand zijn tegen zuren en bacteriën. Maar dit is het meest interessante deel: fluoride heeft tijd nodig om effectief te zijn. Wanneer je je mond direct na het poetsen spoelt, spoel je dus ook de fluoride weg, voordat het überhaupt de kans krijgt om zijn werk te doen.

Dit moet je wél doen

Wat je dan wel moet doen? Nou, gewoon even 20 tot 30 minuutjes wachten tot je je mond spoelt met water of een mondspoelmiddel. Tijdens deze wachttijd kan het fluoride zijn werk doen en krijgen je tanden de bescherming die ze nodig hebben.

Dus, lieve kijkbuiskinderen: knoop deze tandenpoets-les in je oren en vergeet ook niet regelmatig te flossen, je tandenborstel te vervangen en je tandarts te bezoeken voor de beste resultaten in mondgezondheid.

Wait, whut? Is bruiswater slecht voor je tanden? We leggen het je uit