Redactie
Redactie Love & Seks 24 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is het effect van de maan op jouw seksleven

Is het je ooit opgevallen dat jij tijdens volle maan meer zin hebt in seks? Dat is geen toeval. Hoewel het effect van de maancyclus op jouw seksleven helaas (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er genoeg astrologen die aantonen dat de maan wel degelijk een rol speelt bij jouw seksuele escapades.

Wat voor de één als hocus pocus klinkt, is voor de ander de keiharde waarheid. Dat de maan wel degelijk effect kan hebben op ons aardse bestaan is in ieder geval wel duidelijk. Niet alleen de seizoenen, maar ook het dierenrijk en weersomstandigheden worden bijvoorbeeld allemaal geregeld door het gigantische hemellichaam.

Het effect van de maan op jouw seksleven

Daarnaast zijn er mensen die de aanwezigheid van de maan ook op lichamelijk en mentaal niveau ervaren. Zo wordt de volle maan door sommigen verantwoordelijk gehouden voor hun slapeloze nachten. Diezelfde volle maan zou volgens anderen moodswings veroorzaken, en bij weer andere vrouwen is hun menstruatiecyclus in sync met de maan.

Nee, dit artikel ontpopt zich niet tot een natuurkunde les. Wél leggen we nog eventjes kort uit hoe een maancyclus eigenlijk werkt. Met dank aan National Geographic weten we dat een maancyclus altijd precies 29.5 dagen duurt. Ook weten we dat deze cyclus altijd volgens een vast (en voorspelbaar) ritme plaatsvindt. Een maancyclus begint namelijk met de nieuwe maan, gevolgd door het eerste kwartier, de volle maan en eindigt met het laatste kwartier.

Nieuwe maan

Volgens astrologen representeert de nieuwe maan een nieuwe start. Op seksueel gebied zou dit dus een mooie tijd zijn om nieuwe dingen te proberen. Wanneer je een relatie hebt (of er een vaste sekspartner op na houdt) nodigt de nieuwe maan je uit om iets nieuws te proberen en uit je comfortzone te stappen. Van nieuwe avontuurlijke standjes tot rollenspellen: it’s your party. Wanneer jij daarentegen single bent, kan het een tijd zijn om een dating app te installeren of wellicht is het de perfecte tijd om jouw versleten satisfyer in te ruilen voor een nieuw speeltje. Hoe jij deze nieuwe vormen van intimiteit ook wil ontdekken: het is helemaal aan jou.

Eerste kwartier

Het eerste kwartier staat volgens de experts voor communicatie. Het is een goede tijd om samen met jouw partner te reflecteren over jullie seksleven of seks fantasieën te bespreken. Tijdens deze maanfase staat niet alleen de communicatie met jouw partner centraal, maar ook de communicatie met jezelf. Praat, voel en ontdek jouw eigen lichaam en de daarbij behorende lusten. Plan solo avondjes in waar jij je eigen lichaam kunt ontdekken. Vrouwen die hun eigen diepe gevoelens en lusten kennen zijn immers de meest powerful vrouwen.

Volle maan

De volle maan: voor veel lovebirds een favoriete maanstand. De volle maan zou namelijk je libido verhogen waardoor je meer zin hebt in seks. In een ver verleden, in een tijd waar jagers en verzamelaars de wereld bewoonden en vrouwen nog menstrueerden volgens de maancyclus, werden onze hormonen geleidt door de maan. Volgens deze theorie zouden vrouwen tijdens volle maan ovuleren, waardoor zij een verlangen voelden tot voorplanting.

Metaforisch gesproken zou je daarbij kunnen zeggen dat de volle maan onze aarde verlicht; net zoals er licht zal schijnen op ons seksleven. Wanneer je de tijd neemt, zul je zien dat jouw orgasmes sterker zullen voelen. Of je nu solo sex hebt of samen met je lover het bed deelt: het is dé perfecte tijd om jouw seksdrive te laten stromen.

Laatste kwartier

We zijn bijna aangekomen bij het einde van de maancyclus. Tijdens het laatste kwartier wordt de aarde steeds donkerder. Op spiritueel niveau is het een tijd van zelfreflectie en rust. Daarbij het is een tijd om na te denken over de volgende maancyclus: welke dingen zou jij in jouw leven willen uitnodigen tijdens de nieuwe maan? Welke seksuele gevoelens zou je nóg meer willen ontdekken en wat heb je van jouw eigen lichaam en orgasmes geleerd? Het is niet erg om deze tijd in stilte door te brengen. Gebruik je wijsheid en energie verstandig, je kunt het wellicht nodig hebben tijdens de volgende maancyclus.

De nieuwe maan zorgt ervoor dat jij jezelf op een hele andere manier ontdekt…