Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 7 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoe je over een man heen komt die diep in je hart zit maar puur vergif is

Hij is het. De man die diepgeworteld in je hart zit. De man waar je head over heels verliefd op bent geworden. Waar je de diepste dalen en de hoogste pieken mee hebt beleefd. Maar nu wil je niets liever dan hem loslaten. Voor altijd over hem heen komen. En dat is niet makkelijk. Maar er is een weg. Het mooie aan de liefde is dat het het ons zoveel laat voelen. Het kan ons naar een punt brengen waarvan we niet wisten dat het bestond. Het kan je bijna laten vliegen. Je kan het gevoel krijgen of de wereld aan je voeten ligt.

Maar liefde kan je ook een onwijs klote gevoel geven. Het kan ervoor zorgen dat je denkt dat je gaat stikken. Alsof je uit een donker hol probeert te kruipen maar je continu wordt terug getrokken. Een onverdragelijke pijn, waarvan je niet kunt voorstellen hoe je dat ooit kunt overleven. Laat staan dat je kunt indenken dat het minder wordt.

We streven allemaal naar een stabiele liefde. Een man waarbij we ons veilig voelen in zijn armen, die ons onvoorwaardelijk lief heeft en ons respecteert. Maar tijdens de zoektocht naar deze man is de kans toch aanwezig dat je een rotte appel ontmoet. Een man die niets meer is dan puur vergif. En het zijn dan ook deze mannen over wie we niet heen lijken te kunnen komen.

Wat er ook is gebeurd, je weet dat je er vanaf moet. Je wil niets liever dan dat dit donkere gevoel stopt. Dat je eindelijk in staat bent om je ervan los te maken. Maar het lijkt iedere keer alsof je weer in dat diepe dal wordt getrokken. Hij hoeft maar met zijn vingers te knipperen en jij hangt weer aan zijn lippen.

Je denkt aan hem, vrijwel iedere seconde van de dag. Hij laat je dingen voelen die je niet wil. Je wil rust, maar je wil ook hem. En of je nou dacht dat je hem kon veranderen en dat is mislukt, of dat het uiteindelijk blijkt dat jullie gewoonweg niet voor elkaar gemaakt zijn, omdraaien en het voor altijd vergeten lijkt onmogelijk. Toch is er hoop.

Concentreer je op de negatieve dingen

Als je in een giftige relatie zit, zijn we geneigd om ons bijna wanhopig vast te klampen aan de goede dingen die er gebeuren. Dat ene lieve sms’je, of dat kadootje dat opeens thuis stond, of de lieve zin die hij in je oor fluisterde. De vraag is alleen of het opweegt tegenover al het negatieve wat er gebeurt. Want wees eerlijk tegenover jezelf; je wil niet voor niets stoppen met hem.

Herhaal daarom op ieder moment dat je aan hem denkt de dingen die zijn gebeurd waar je niet trots op bent. De dingen die jou hebben gekwetst, of situaties waarvan je had gewild dat ze anders waren gegaan. Blijf dit doen, ook als het pijn doet. Het zal uiteindelijk blijven hangen in je hoofd. Langzaam zul je een emmer vullen, en als er dan nog één ding gebeurt zal de spreekwoordelijke emmer overlopen. En dan is het genoeg.

Zoek afleiding

Uiteindelijk zul je er naartoe moeten dat je zonder hem kan. Maar in de overgangsfase is het oh zo belangrijk om afleiding te zoeken. De enige manier om te voorkomen dat je uren op de bank zit te staren in de leegte en alles in je hoofd blijft afspelen. Je zult zien dat je in het begin iedere minuut aan hem denkt. Maar uiteindelijk worden minuten uren, en uren worden dagdelen, en dagdelen worden hele dagen.

Is er nog een andere leuke man in je leven? Laat hem jou een keer mee uit eten nemen. Of jij hem. Gewoon als vrienden, en niet als rebound. Zijn complimentjes zullen je goed doen. Geef hem geen valse hoop, vertel hem geen zielige verhalen, maar zorg gewoon dat je een leuke avond met hem hebt. Aandacht van een leuke man is een goede remedie.

Beeld je de realistische toekomst in

Heb je ‘m? Natuurlijk kun je nu het sprookje in je hoofd zetten. Maar de reden dat jij pijn hebt en wil stoppen met hem willen is omdat hij je niet 100% gelukkig maakt. En dat heeft een reden. Geen enkele vrouw moet een man willen die haar minder dan 100% gelukkig maakt. Iedere vrouw verdient de perfecte man naast haar. En wie dat is, is voor iedere vrouw anders. Maar deze man is het niet. Bedenk daarom goed hoe je leven eruit zal zien als je met hem door zal gaan. Dat is vast niet het beeld wat je vroeger in je hoofd had.

Geef het tijd

Gun jezelf tijd om erover heen te komen. Laat de pijn komen. Huil, hard. Schreeuw, nog harder. Het maakt niet uit. Je hebt vast en zeker genoeg mensen om je heen die jou ontzettend liefhebben en er voor je zijn. Zorg dat je ruimte maakt voor een nieuw persoon in je leven. Laat dit vergif achter je. Doe wat nodig is om af te kicken. Het is het waard. Op een dag word je wakker en zul je merken dat je jezelf een heel klein beetje beter voelt, en iedere dag zal dat steeds een stukje meer zijn. Tot je merkt dat hij je echt steeds minder doet. En dan kun je het helemaal van je afschudden.